Eminentni producent bio gost SFF-a
0

U Siriji uhapšen Orwa Nyrabia, dobitnik nagrade Katrin Cartlidge fondacije

Klix.ba
Nyrabia, El Jeiroudi, Mirsad Purivatra i Jeremy Irons (Foto: SFF)
Nyrabia, El Jeiroudi, Mirsad Purivatra i Jeremy Irons (Foto: SFF)
Orwa Nyrabia, eminentni sirijski producent i ovogodišnji dobitnik stipendije Katrin Cartlidge fondacije, koju mladim autorima svake godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival, uhapšen je na aerodromu u Damasku, javlja Al Arabiya.

Nyrabia je bio na putu za Kairo kada su ga sirijske sigurnosne snage uhapsile. Njegova rodbina i prijatelji izjavili su da su se sa njim posljednji put čuli u petak po lokalnom vremenu dok je čekao let za Kairo, na koji se nikada nije ukrcao. Od tada mu se gubi svaki trag.

Nyrabia i Diana El Jeiroudi, koja je također dobitnica stipendije Katrin Cartlidge, osnivači su Proaction Film, koji je danas jedina nezavisna dokumentaristička filmska kuća koja radi u Siriji. Većina filmova koje produciraju i snimaju bave se pitanjima ljudskih prava, roda i socijalne pravde.

Orwa je dio nove generacije sirijskih filmaša koji je prkosio zabranama koje je režim Bashara Al Assada nametnuo na polju kulture.

"Izgleda da je zločin uspostaviti nezavisni filmski pokret u Siriji. Zahtijevamo da se Orwa Nyrabia, glumac, producent i čovjek koji je uvijek bio nasmijan, pusti na slobodu", kazao je njegov kolega Ahmad Malas.

Kolege se plaše za Nyrabijinu sigurnost jer je sirijski režim bio brutalan prema intelektualcima.

Nyrabia i njegova kolegica El Jeiroudi lično su primili stipendiju Katrin Cartlidge fondacije u Sarajevu u julu ove godine. Sa pozornice u Ljetnom kinu !hej kazali su:

"Čast nam je što nagradu Katrin Cartlidge primamo u Sarajevu, gradu koji nam daje velike nade, u tako mračnom trenutku sirijske historije.

Nagradu shvatamo kao priznanje svim hrabrim sirijskim filmskim stvaraocima, koji rade u krajnje opasnim uslovima, sa željom da pokažu agoniju u kojoj živi narod Sirije, da svijetu ispričaju o zvjerstvima diktature, o nenaučenim lekcijama i o velikoj snazi umjetnosti kao obliku slobode".

Osnivači su Damascus Dox Boxa, međunarodnog festivala dokumentarnog filma.