Nezavisni blok
1.5k

U septembru osnivačka skupština nove stranke: Senad Šepić ozvaničio Pokret za Evropu

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Član Nezavisnog bloka u Parlamentu BiH Senad Šepić predstavio je danas u Parlamentu BiH Platformu za oslobađanje potencijala i pokretanje BiH te je najavio novi politički projekt. Naglasio je kako će do 90 posto ovog pokreta činiti novi mladi ljudi, ali da vode razgovore i s članovima političkih stranaka.

Šepić nije naveo imena poznatih političara koji će preći u novu politički stranku, ali je kazao kako razgovara sa svim strankama. Istakao je kako će se nova politička opcija zalagati za bolji standard života ljudi, da svaki građanin u BiH ima zdravstveno osiguranje, da živimo po vrijednostima EU te za što brži ulazak BiH u EU i NATO.

"Zagovaramo politiku okrenutu budućnosti. U prvom planu su stvarne potrebe i problemi ljudi. Ovo je politika koja ne želi učestvovati u stvaranju problema i održavanju političkih elita, već ćemo zagovarati istinsku pravnu državu", rekao je Šepić.

Predstavio je 11 tačaka koje je je ova Platforma donijela na sjednici Inicijativnog odbora. Donijeli su odluku da 10. septembra u Parlamentu BiH održe osnivačku skupštinu stranke koja će nositi naziv "Narodni nezavisni blok Pokret za Evropu".

"Politika se mora vratiti narodu jer je danas ukradena od njega. Želimo praviti nove mostove i ujediniti sve kako bismo pokrenuli i promijenili BiH. Želimo na izborima sljedeće godine ponuditi nova lica koja će donijeti promjene", naglasio je Šepić koji je predsjednik Inicijativnog odbora nove stranke.

U zaključcima su naveli kako će se boriti za oslobađanje od politike svađe, inata i traženja problema te za politiku koja uključuje, motivira i nudi rješenje.

"Političke proces i odluke u današnjoj BiH donose se u krugu malog broja ljudi, onih kojima nedostaje demokratski legitimitet i u uskim su porodičnim i interesnim vezama. Državljani BiH duboku su razočarani takvim načinom vođenja politike za što je dokaz da je broj glasača smanjen za skoro 800.000", istakao je Šepić.

Naglasio je kako ne žele biti dio politike koja je dvije decenije potrošila na beskonačne rasprave o promjeni Ustava koja je rezultirala samo amandmanom koji se tiče Brčko distrikta. Također, fokusirat će se na ekonomsku politiku koja će raditi na razvoju, zapošljavanju i smanjenu siromaštva.

"Zalažemo se za oslobađanje od lošeg upravljanja javnim firmama koje su u državnom vlasništvu. Ima ih 547 i aktuelne vlasti priznaju da loše upravljaju njima, da imaju loše rezultati i da su skup proizvod. Zalažemo se za oslobađanje od lošeg obrazovanja, a za njegovo prilagođavanje zahtjevima tržišta", kazao je Šepić.

Naglašeno je kako će se boriti protiv korupcije i nepotizma, neefikasne javne uprave, a za bolji zdravstveni sistem u kojem će svaki građanin imati osnovi paket osiguranja.

"Više od 200.000 ljudi nema zdravstveno osiguranje. Sve veći broj zdravstvenih radnika odlazi iz države ili na privatne klinike, a građani protestuju zbog sve gore, skuplje i slabije zdravstvene zaštite. Visinu dugovanja zdravstvenih ustanova je nemoguće utvrditi. Želimo sistemski raditi na ovom problemu, na kadrovskim rješenjima i poboljšanju situacije", kazao je.

Narodni nezavisni blok Pokret za Evropu radit će i na razvijanju odnosa s dijasporom kojih ima oko dva miliona. Želja im je, rekao je Šepić, da razviju partnerski odnos, a ne da od njih samo uzimaju novac.

"Trebamo stvoriti preduslove da svoje iskustvo i znanje koje su stekli u EU donesu u BiH i da je zajedno razvijamo. Osnovna poruke je nada i budućnost, umjesto straha i prošlosti. Želimo govoriti o politici koja okuplja i otvoreni smo za sve građane koji žele raditi na budućnosti", poručio je Šepić.