Južna strujanja
610

U Sarajevu zagađen zrak zbog pijeska koji je stigao iz Azije

Klix.ba
Zagađen zrak u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Zagađen zrak u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Građani Sarajeva i Bosne i Hercegovine primijetili su jučer i danas povećano zagađenje zraka, a "krivac" je pijesak iz pustinje Karakum.

Pustinja Karakum nalazi se u centralnoj Aziji, tačnije u Turkmenistanu i zauzima 70 posto teritorije ove zemlje, a njeno ime u prevodu znači "crni pijesak".

"Dotok pijeska iz Sahare nam nije nepoznat i često se javlja u ovo doba godine kada imamo izraženija južna strujanja, međutim pijesak koji stiže iz centralne Azije je zaista rijetka pojava", kaže meteorolog Nedim Sladić na svom Facebook profilu.

Dolazak pijeska je posljedica snažnih istočnih visinskih strujanja koja su usisala pijesak, a potom se u kanalu probijao preko Kaspijskog i Crnog mora, pojašnjava Sladić i dodaje kako će povećano zagađenje zraka proći veoma brzo.

"Za posljedicu imamo izraženije zagađenje zraka usljed veće koncentracije prašine (PM10), a usljed promjene smjera vjetra na sjeverozapad već za manje od 36 sati nebo će se ponovo očistiti", istaknuo je Sladić.

Kao i uvijek u ovakvim situacijama građanima se preporučuju dodatne mjere opreza kako bi smanjili rizik od izlaganja zagađenom zraku.