Fond memorijala Kantona Sarajevo
11

U Sarajevu upriličena akademija u povodu Dana državnosti BiH

FENA
Foto: Almir Panjeta/Arhiv/Klix.ba
Foto: Almir Panjeta/Arhiv/Klix.ba
Fond memorijala Kantona Sarajevo organizirao je danas u Narodnom pozorištu u Sarajevu akademiju u povodu 25. novembra, Dana državnosti BiH.

Prigodnim govorom obratio se direktor Fonda Nurudin Džiho koji je prisutne informirao o toku manifestacije "Odbrana BiH-Igman 2012.", koja je zvanično počela 1. marta 2012., a završava danas.

Džiho je istakao da je manifestacija prošla kroz "turbulentna vremena uzrokovana smjenama u kantonalnoj vladi".

Naime, članovi Organizacionog odbora su, između ostalih, i kantonalni ministri te je, kazao je Džiho, bilo vrlo teško realizirati ovu manifestaciju.

"Zahvaljujemo bivšem premijeru KS-a Fikretu Musiću, koji je ujedno bio i predsjednik Organizacionog odbora, na svesrdnoj podršci tokom organiziranja manifestacije", kazao je Džiho.

Akademija koju je Fond održao danas započela je prigodnim recitalima, a nastavljena govorom novoizabranog premijera KS-a Suada Zeljkovića koji je govorio o značaju Dana državnosti.

U izjavi za medije, uoči akademije, Zeljković je istakao da je bilo vrlo važno proglasiti današnji dan neradnim danom.

"Nije riječ o neradnom danu, već o našoj odlučnosti i poštovanju nečega što se zove rođendan BiH", kazao je Zeljković.

Zeljković će biti novi predsjednik Organizacionog odbora manifestacije "Odbrana BiH-Igman 2012." te je istakao da će podržavati događaje koje organizira Fond memorijala.

"Mi u BiH vrlo malo baštinimo stvari od značaja. Ljudski život je prolazna kategorija, a država BiH je trajna", rekao je Zeljković.

U toku manifestacije "Odbrana BiH - Igman 2012." održan je niz okruglih stolova, kulturno-umjetničkih programa, predavanja, itd.

Ovogodišnja manifestacija koštala je 92.000 KM, a organizatori su naglasili da nisu izmirili sve troškove jer im i pored potpisanih odluka sredstva iz nekih ministarstava i od pojedinih sponzora nisu uplaćena na račun.

Pokrovitelji cjelokupne manifestacije su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović.