BiH
0

U Sarajevu u narednih pet godina 3.250 novih parking mjesta

FENA
Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U Sarajevu bi u narednih pet godina trebalo biti izgrađeno 3.250 novih parking mjesta.

U razgovoru za Agenciju FENA ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Jusuf Bubica naglasio je da su pokrenute aktivnosti kako bi se svake godine počevši od 2014. godine gradila po jedna podzemna garaža i to u saradnji Kantona, lokalne zajednice i eventualno privatnih investitora.

U toku je prikupljanja kvalitetne dokumentacije i rješavanja imovinsko-pravnih odnosa da bi se garaže mogle dati na tender i kako se ne bi ponovila situacija s podzemnom garažom kod Narodnog pozorišta koja prije izgradnje nije imala potrebnu dokumentaciju.

"U Kantonu Sarajevo ima 1.750 parking mjesta, a plan je da se taj broj u narednih pet godina poveća na 5.000. Planirano je da najmanje 1.000 parking mjesta bude u podzemnim garažama. To bi značilo da bi Kanton imao 4.000 parking mjesta", pojašnjava Bubica.

Kaže da je planirana i izgradnja garaža u objektima koji će se uklapati između postojećih stambenih objekata, što je jedan od pozitivnih projekata ovog Ministarstva.

On podsjeća da bi gradnja podzemnih garaža na prostoru preko puta Vijećnice u Šahinagića ulici, ukoliko budu ispunjeni svi neophodni uvjeti, trebala početi na proljeće 2014. godine, a finansirali bi je zajednički Kanton Sarajevo i Općina Stari Grad.

"Podzemne garaže, kako je to sadržano i u izvedbenom projektu, imale bi 155 parking mjesta, a ujedno bi bio riješen i nadzemni dio garaža. Izvedbeni projekt uradila je firma Coning u saradnji s Ministarstvom saobraćaja KS i Općinom Stari Grad", rečeno je Agenciji FENA u Općini Stari Grad.

Podzemna garaža će biti izgrađena na površini od 3.500 kvadratnih metara. Nadzemni dio je planiran za gradnju trga i zelenih parkovskih površina sa sadržajima za djecu. Javna garaža je planirana na dvije podzemne etaže s površinom od 5.000 kvadrata i 155 parking mjesta. Na prvom nivou će biti sagrađen javni toalet.

Također, iz Općine navode da će drveće u parku biti zamijenjeno novim, a travnati dio sadašnjeg parka će biti znatno veći. Trg će biti popločan, a nova bina koja bi u okviru ovog projekta trebala biti izgrađena će se koristiti za razne kulturne manifestacije poput "Baščaršijskih noći".

Ministar Bubica na kraju podcrtava da bi izgradnja ove garaže bila značajna za turizam grada jer veliki broj turista dolazi u ovaj dio grada.

Na ovom trgu, koji će površinom biti najveći u Kantonu Sarajevo, bit će postavljena i fontana.