{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu sutra okrugli sto "Smanjenje fragmentiranosti pravosuđa u FBiH"

F
28.4.2013. u 20:57
0
1
U Sarajevu sutra okrugli sto "Smanjenje fragmentiranosti pravosuđa u FBiH"
0
U Sarajevu sutra okrugli sto "Smanjenje fragmentiranosti pravosuđa u FBiH"
Povodom održavanja okruglog stola o temi "Smanjenje fragmentiranosti pravosuđa u FBiH kao pretpostavka za uspostavu efikasnog pravosudnog sistema" za ponedjeljak je u sarajevu zakazana pres-konferencija.
Organizatori okruglog stola su Asocijacija za demokratske inicijative (ADI) i Centar za ljudska prava u Sarajevu uime Mreže pravde u BiH - neformalne mreže koja okuplja 64 ne-vladinih organizacija koje djeluju u sektoru pravde - uz tehničku podršku USAID Projekta razvoja sektora pravosuđa II.

Okruglom stolu će pristustovati vodeći predstavnici sudske i izvršne vlasti kao i predstavnici civilnog društva, medija i međunarodnih organizacija u BiH.

Cilj okruglog stola je da kroz prezentaciju analize postojećeg zakonskog okvira za finansiranje pravosuđa u FBiH i prateću diskusiju učesnici identifikuju ključne nedostatke i probleme u postojećem pravnom okviru te ponude moguća rješenja koja bi u što skorije vrijeme dovela do smanjenja fragmentiranosti pravosuđa te uspostave efikasnog pravosudnog sistema u FBiH.

Fragmentirano finansiranje pravosudnih institucija predstavlja jedan od ključnih problema za uspostavu nezavisnog i efikasnog pravosuđa U BiH.

Trenutno se budžeti za pravosuđe usvajaju u okiru 14 različitih budžeta (državni nivo, dva entiteta, Brčko Distrikt i 10 kantona). Ovakav model finansiranja stavlja u neravnopravan položaj sudove i tužilaštva u BiH i dovodi u pitanje nezavisnost pravosudnih institucija od izvršne vlasti, smatraju u Asocijaciji za demokratske inicijative.

Percepcija javnosti o radu sudova i tužilaštava je negativna; čak 60,3 posto građana ne vjeruje u pravosudni sistem, a 45 posto njih smatra da sudije i tužioci donose odluke pod politički pritiskom.

Ovaj okrugli sto predstavlja jednu od aktivnosti koje će Forum za zajedničku politiku i članice Mreže pravde poduzet po potpisivanju pisma obaveze, a u cilju jačanja partnerstva između vladinog i nevladinog sektora koji će u budućnosti biti okosnica za vraćanje povjerenja građana u pravosudni sistem Bosne i Hercegovine.

Zaključci i preporuke s ovog okruglog stola bit će proslijeđeni svim zainteresiranim stranama u ovom procesu, predstavnicima sudske, izvršne i zakonodavne vlasti, javnih institucija, civilnog društva i međunarodne zajednice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: