BiH
0

Fragmentiranost pravosuđa ide u korist kriminalcima

FENA
Fondacija "Konrad Adenauer" organizirala je danas u zgradi institucija BiH konferenciju "Reforma pravosuđa i efikasna borba protiv korupcije u BiH", a na kojoj su učestvovali predstavnici pravosuđa, izvršne i zakonodavne vlasti te međunarodnih i nevladinih organizacija.

Jedan od panelista bila je i poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) i predsjedavajuća Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Dušanka Majkić.

U izjavi za medije Majkić je istakla da nije zadovoljna efikasnošću i produktivnošću tužitelja iz Odjela za organizirani kriminal.

"Analizirala sam njihov rad na osnovu Izvještaja o radu Tužilaštva BiH za 2012. i ta analiza kaže da u Odjelu za organizirani kriminal radi devet tužilačkih timova koji su u 2012. podigli 47 optužnica, odnosno, pet po tužiocu. Sporazum o priznanju krivice sklopile su 104 osobe, 54 optužene su dobile uslovnu osudu, a 32 su oslobođene dok je 88 optuženih dobilo zatvorsku kaznu. Ovo dovoljno govori o njihovom radu", kazala je Majkić.

Dodala je da Tužiteljstvo troši mnogo novca, a da pri tome ima vrlo slabe rezultate.

Loše statistike uzrokovane su, pojasnio je predsjednik Međunarodne organizacije tužitelja i jedan od autora Mišljenja Venecijanske komisije o pravnoj sigurnosti i nezavisnosti pravosuđa u BiH James Hamilton, fragmentiranošću pravosuđa u BiH i različitim tumačenjima pojedinih zakona.

S njim se slaže i direktorica Fondacije "Konrad Adenauer" Sabina Wolkner koja je istakla da je cilj Fondacije bio da na jednom mjestu okupi sve učesnike iz oblasti pravosuđa, ali i predstavnike nevladinih organizacija i političare da na jednom mjestu iznesu mišljenja i otvore širi dijalog o reformi pravosuđa.

"Trebamo vidjeti da li su postojeći zakoni dobri i dostatni, da li treba donijeti neke druge. U slučaju fragmentiranosti pravosuđa, kriminalci vrlo lako pronađu "rupe u zakonu" i prođu nekažnjeno, a to je nešto što se ne dešava samo u BiH već je to problem mnogih zemalja. Stoga treba intenzivirati razgovore u procesu pronalaženja najefikasnijih rješenja", zaključila je Wolkner.