{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu seminar o nacionalnoj prevenciji genocida

F
26.6.2014. u 14:29
3
1
U Sarajevu seminar o nacionalnoj prevenciji genocida
3
U Sarajevu seminar o nacionalnoj prevenciji genocida
Pozdravnim govorima danas je u Sarajevu otvoren Raphael Lemkin seminar o nacionalnoj prevenciji masovnih zločina i genocida, a govornici su danas ukazali na potrebu uspostavljanja tranzicijske pravde da bi u Bosni i Hercegovini dva desetljeća kasnije došlo do pomirenja.
Seminar se održava pod vodstvom Jamesa Wallera, starijeg saradnika za etiku Carnegie vijeća i direktora akademskih programa Aušvic instituta za mir i pomirenje - neprofitne organizacije posvećene izgradnji svijeta koji će spriječiti genocide, a koji je partner simpozija.

Waller je danas podsjetio da su mnogi u Bosni i Hercegovini preživjeli rat, genocid i svjedočili zločinima protiv čovječnosti pri tome ostajući bez svojih najmilijih.

Ispričao je potresne priče u kojima su oni koji su preživjeli najteže ratne zločine ispričali da se ne sjećaju najljepšeg dijela svog djetinjstva, a roditelji ubijene djece zauvijek su ostali u žalosti te je naglasio da je vrlo važno izgraditi svijet u kojem se ovakve sudbine više neće događati.

-'Nikad više' je zaista najbolje shvatiti kao "nikad više ... i opet. Ipak, ne vjerujem da je to neizbježno ponavljanje. Na Aušvic institutu za mir i pomirenje, vjerujemo da je sprečavanje genocida i masovnih zločina ostvariv cilj - dodao je.

Naglašava da ljudi ginu u ratnim zločinima, ali ginu i na druge načine tako što se uništava njihova kultura, naslijeđe, a neki od njih umiru jer imaju izgubljeno djetinjstvo ili mladost.

Simpozij je danas otvorio direktor Gazi Husrev-begove biblioteke u kojoj se simpozij održava Mustafa Jahić koji je u obraćanju prisutnima istaknuo da ova institucija već 480 godina svjedoči bogatom i raznolikom kulturnom naslijeđu i istovremeno pomaže u razumijevanju islamskog aspekta ovog multikulturalnog naslijeđa Bosne i Hercegovine i njoj susjednih zemalja.

Stoga je mišljenja da ova biblioteka predstavlja odlično mjesto na kome se može i treba govoriti o miru, saradnji, razumijevanju, zajedništvu i sprečavanju potencijalnih sukoba među narodima i državama.

Kazao je da je iako BiH obiluje bogatim kulturnim naslijeđem, preživjela je brojne ratove u kojima je veliki dio tog naslijeđa uništavan, ali narodi u BiH svaki put iznova su pokušavali vratiti izgubljeno u ratnim sukobima i obnoviti suživot i zajedništvo.

- Zato bi 21. stoljeće trebalo biti stoljeće mira, zajedništva i svake vrste našega zajedničkog napretka, a u tom smislu vidim i ovaj današnji skup - zaključio je Jahić.

Cilj simpozija je razvijanje visoko kvalificirane mreže društvenih lidera u Bosni i Hercegovini koji će se opremiti profesionalnim alatima da bi se osobno posvetili prevenciji genocida i masovnih zločina.

Predsjednik Family Memorial Fondacije i član Upravnog odbora Carnegie vijeća Haris Hromić naglasio je da je u posljednjih 100 godina različitih ratova rezultiralo gubitkom hiljade života i masovnom,ali u nekim slučajevima i trajnom, uništavanju kulturnog naslijeđa naroda u BiH.

U tom kontekstu, mišljenja je Hromić, genocid u Srebrenici može biti shvaćen kao posljednje upozorenje za drugačije djelovanje i činjenje da bi se to spriječilo, zbog čega je cilj da se uspostavi sistematski pristup za prevenciju genocida te uspostavljanje institucionalnog učenja o prošlosti koji će biti baziran samo na činjenicama.

Bivša međunarodna sutkinja Suda Bosne i Hercegovine Patricia Whalen naglasila je danas da rat uništava pomirenje, a država može ići naprijed jedino kada se vrati to povjerenje. Ono se može vratiti uspostavljanjem pravosudnih institucija gdje će se pred lice pravde izvesti počinioci zločina i saslušati glas žrtava.

Istakla je da je za to potrebno pronalaženje činjenica i insistiranje na istini. To ne znači tri nego samo jedna istina što u Bosni i Hercegovini još ni blizu nije učinjeno, a nedostaju i institucionalne reforme.

- Genocid je počinjen u Srebrenici to je presuda Haškog tribunala, a ta činjenica dokazana u brojnim sudskim procesima koji su vodili domaći sudovi. Hiljade dokaza prezentirano je, ispitano stotine svjedoka, ali i dalje se to poriče. Ne samo da se ta činjenica poriče nego se nastoji obrisati iz historijskih knjiga - kazala je Whalen.

Slučaj na kojem je radila uključivao je presudu za genocid Miloradu Trbiću koja je napisana na više od 300 stranica u kojima jasno stoji kako i zašto je genocid počinjen, ali Whaler naglašava da je tu presudu malo ko pročitao. Ispričala je to da bi ilustrirala ograničenja pravosudnih organa.

Partneri Carnegie vijeća na ovom projektu su Aušvic institut za mir i pomirenje, Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini, Islamska zajednica BiH, a organiziran je na inicijativu Family Memorial Fondacije iz Njujorka.

Sarajevo će ugostiti vrhunske akademske stručnjake sa svjetskih univerziteta kao što su Yale, Columbia, Harvard, Oxford i drugi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: