"Naše putovanje počinje"
147

U Sarajevu se održava najveća konferencija za trudnice u BiH, prisustvuju eminentni stručnjaci

A. Ku.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
U hotelu Holiday u Sarajevu održava se najveća konferencija za trudnice u BiH pod nazivom “Naše putovanje počinje”.

Organizator ovog događaja je kompanija Sfera d.o.o. Mostar i prvi časopis za uspješan odgoj djece u BiH “Roditelj”.

Cilj konferencije koja se organizuje po drugi put je pomoći trudnicama da budu maksimalno spremne za najljepše razdoblje u životu svake žene koje čine trudnoća i majčinstvo.

Trudnice su konferenciju pored edukacije iskoristile za druženje i međusobno upoznavanje, a organizatori su osigurali vrijedne poklone za sve učesnike konferencije.

Odlukom čitatelja časopisa "Roditelj" Plaketa za ginekologa 2022. godine bit će uručena dr. Vahidinu Katici, dok je dobitnica Plakete za babicu 2022. godine Lejla Petrović.

Svoja znanja s trudnicama će podijeliti brojni eminentni stručnjaci. Dr. Eldar Mehmedbašić, specijalistaginekologije i akušerstva, održati će predavanje na temu "Psihofizička priprma tudnice za porod" te će simulirati čin prirodnog poroda s lutkom.

Doc. dr. Sabina Terzić, pedijatar neonatolog sa Pedijatrijske klinike KCUS-a govorit će o prevenciji i ublažavanju dojenačkih kolika, a dr. Duško Anić, spec. neonatolog, će govoriti o dojenju.

Dijana Sejdinović, genetičar i medicinski savjetnik za Bio Save BiH, sa porodiljama će podijeliti znanja o matičnim ćelijama, a mr. med. sci. dr. Vanesa Dujso-Radaslić će govoriti o važnosti primjene magnezijuma u trudnoći.

Dr. Jasmina Šlaku, specijalista pedijatar i načelnica odjela pedijatrije Opće bolnice Sarajevo, govorit će o preventivnim postupcima zdravstvene zaštite novorođenčadi.

Nakon toga će uslijediti predstavljanje MAM proizvoda o kojima će govoriti mr. ph. Bernardina Jukić, dok će prof. dr. spec. Lana Lekić, doktorica farmaceutskih nauka, trudnice posavjetovati kako da njeguju svoju i kožu novorođenčeta.

Pred sami kraj druženja planirano je da se razgovara i o zdravoj ishrani pa će dr. farmaceutskih nauka Una Suljić-Fatić govoriti o korištenju dodataka prehrani u trudnoći, a mr. zdravstvene njege Amra Hodžić-Hadžimusić otkrit će trudnicama šta trebaju pripremiti za dolazak bebe.