BiH
7

U Sarajevu se održava sjednica Vlade Federacije BiH

FENA
Dnevnim redom današnje sjednice Vlade Federacije BiH u Sarajevu predviđeno je razmatranje Prednacrta izmjena i dopuna Zakona o vodama FBiH.

Članovi Vlade će se, također, izjasniti o predloženoj izmjeni Krivičnog zakona FBiH u cilju provođenja Odluke Ustavnog suda BiH, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Predviđeno je i davanje saglasnosti za otvaranje Ureda Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine.

Na ovaj način bi bilo organizovano pružanje stručne pomoći (konsultacije, mišljenja i drugo) stanovnicima Brčko distrikta BiH pri stjecanju državljanstva Federacije BiH po osnovu izbora ili promjene entitetskog državljanstva.

Vlada bi se trebala izjasniti i o Privremenim smjernicama elektroenergetske politike za sve učesnike u ovom sektoru, uključujući i Regulatornu komisiju za energiju u Federaciji BiH (FERK), čiji je cilj da, u periodu do izrade principa Elektroenergetske politike za FBiH, osiguraju realizaciju ciljeva u elektroenergetskom sektoru.

Federalna uprava za inspekcijske poslove treba danas upoznati Vladu FBiH s rezultatima akcije kontrole rada nacrno i primjene fiskalnih kasa, provedene tokom posljednja tri mjeseca 2013. godine.

Na prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, među tačkama dnevnog reda današnje sjednice su informacije o stanju u šumama u Federaciji BiH, te o statusu javnih preduzeća "Šume Herceg-Bosne" i "Bosanskohercegovačke šume".

U Informaciji o implementaciji Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite, koja je također na dnevnom redu, konstatuje se da je tokom 2103. godine nastavljen trend smanjivanja broja korisnika ovog prava.

Federalna vlada će razmatrati i Informaciju Radne grupe koja je imala zadatak da predloži mogući model ostvarivanja prava iz penzijskog-invalidskog i zdravstvenog osiguranja vjerskih službenika.