Visoka koncentracija P10
75

U Sarajevu se ni jutros ne može normalno disati, opasna zagađenost na tri lokacije

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Glavni grad BiH je i jutros izuzetno zagađen, a najgora situacija je na području naselja Marijin Dvor kod američke ambasade, područje Bjelava i Ilidže.

Stanica za mjerenje kvaliteta pri Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država jutros u 7:30 sati navodi da je količina P10 čestica u zraku 433 AQI, što spada u kategoriju opasnog zraka.

Ilidža je jutros u gotovo istom stanju jer je koncentracija štetnih čestica P10 343, što se također smatra opasnim zrakom. Mjerna stanica na Bjelavama pokazuje opasno stanje - 326 AQI.

Stanice na Otoci i kod Vijećnice pokazuju vrijednosti 195, odnosno 184 AQI što se ne smatra opasnim, ali svakako nezdravim okruženjem.

Podsjećamo, prema podacima stranice Air Visual Sarajevo je večeras među pet najzagađenijih gradova u svijetu. Naime, izmjerena količina štetnih čestica iznosi 302 AQI. Zagađeniji od Sarajeva samo su Lahore u Pakistanu, Kabul u Afganistanu, Delhi i Kolkata u Indiji.

Ipak, stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo saopćilo je u petak da, i pored povišene koncentracije čvrstih čestica u zraku PM10, na snazi ostaje epizoda "Pripravnost".