BiH
48

U Sarajevu savjetovanje o reviziji presude protiv Srbije, prisustvuju Izetbegović, Ganić, Kavazović...

Piše: N. N.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U sarajevskoj Vijećnici danas je u 15 sati počelo savjetovanje o mogućoj reviziji presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore.

Savjetovanje nominalno organiziraju Fondacija Pravda za Bosnu i Hercegovinu na čijem je čelu Fadila Memišević te Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Pokrovitelj današnjeg savjetovanja je član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Savjetovanju će prisustvovati veliki broj eksperata iz oblasti prava, zvaničnika iz institucija BiH i nevladinih organizacija te udruženja žrtava genocida.

Kako javlja reporter portala Klix.ba, savjetovanju osim Izetbegovića prisustvuje i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, bivši član Predsjedništva BiH Beriz Belkić, vrh SDP-a BiH predvođen predsjednikom stranke, bivši član Predsjedništva BiH Ejup Ganić, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić, predsjednik BPS-a i general Sefer Halilović i predsjednik DF-a Željko Komšić.

Parlamentarac i Srebreničanin Sadik Ahmetović za Klix.ba kaže da nije pozvan na sastanak koji se danas održava.

"Smatram da bi, ukoliko imaju jaki i snažni argumenti i dokazi da niko nema pravo ne poduzeti aktivnosti da se ne podnese zahtjev za reviziju presude, ali ukoliko su novi dokazi takvi da nisu dovoljno jaki da poboljšaju presudu iz 2007. godine, žrtve genocida doživjele još jedno poniženje", dodaje Ahmetović.

Željko Komšić je prije početka savjetovanja medijima rekao kako smatra da je Izetbegović već donio odluku te da je današnje savjetovanje tek pokušaj podjele odgovornosti, jer kakva god odluka da se donese nemoguće je biti politički pobjednik.

"Prema mom mišljenju, Izetbegović je donio odluku da se ide u reviziju", rekao je Komšić dodavši da će to izazvati različite reakcije u regionu na koje će trebati znati odgovoriti, a problem može biti i ako sud odbije zahtjev za reviziju.

Što se tiče dokaza, Komšić kaže da su oni postojali i prije deset godina, ali da nisu imali toliku snagu da bi odigrali ključnu ulogu u jednom procesu koji je, prema Komšićevom mišljenju, i tada bio politički.

Advokat Asim Crnalić jedan je od pozvanih na današnje savjetovanje. Kaže da nije upoznat kako su organizatori zamislili današnje savjetovanje. Dodao je i da će svoj stav zauzeti kada vidi do kakvih novih dokaza se došlo.