Narodno pozorište
132

U Sarajevu promovisana knjiga "NATO i sigurnost Evrope": Zbog mira, moramo prevazići zastoje

Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Nakon promocije u Tuzli, knjiga "NATO i sigurnost Evrope" autora Selme Cikotića i Fikreta Muslimovića promovisana je večeras u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Promociji je prisustvovao veliki broj uglednih zvanica iz javnog i političkog života BiH.

Kroz ovu knjigu predstavljeno je sve što se dešavalo između NATO-a, Evrope i Rusije, a knjiga pored BiH obuhvata prostor cijelog Balkana, Ukrajine, Gruzije i Sirije.

Ciktotić je pojasnio kako knjiga govori o turbulentnom vremenu i prostoru koji je sklon dramatičnim promjenama.

"Tretirali smo četvrt stoljeća koji je značio kraj 20. i početak 21. stoljeća, odnosno kraj drugog i početak trećeg milenijuma, jedno turbulentno vrijeme i događaje koji su označili bitne promjene u svjetskim odnosima i svjetskom poretku. Govorili smo o prisustvu NATO-a na Balkanu, prije svega u zaustavljanju rata u BiH, prisustvu u rješavanju krize Jugoslavije, na Kosovu, u Makedoniji, Crnoj Gori... Historiziranjem tih događaja želimo ponuditi konkretne tekstove i činjenice koje akademskoj, analitičkoj, političkoj i publicističkoj javnosti nudimo na raspravu, ali se nadamo argumentovanu raspravu", kazao je Cikotić.

General Fikret Muslimović, bivši ministar odbrane BiH, istakao je kako je ova knjiga značajna za bosanskohercegovačku javnost, uz nadu da će BiH uskoro postati članica NATO-a.

Prema njegovom mišljenju, prisustvo NATO saveza od ključne je važnosti ne samo u BiH i regiji zapadnog Balkana, već i u cijelom području na krajnjem istoku Evrope gdje se posljednjih godina odvijaju jači sukobi.

Kada je riječ o odnosima zemalja i sigurnosti na globalnom nivou, Muslimović ističe kako smatra da neće doći do nekih sukobljavanja većih razmjera.

"Predviđanje bi trebalo biti osnovni cilj analitičkog sagledavanja činjenica. Moje mišljenje je da su toliko brojne i složene varijable, utjecaji koji otežavaju onome ko se bavi predviđanjem i analitikom. Nije moguće da iko bude neki prorok, ali ukoliko se fino slože činjenice i odnose pojedinih faktora koji su involvirani u stanje sigurnosti u Evropi i svijetu, može se doći sa jednom solidnom vjerovatnoćom do procjena i predviđanja o daljem toku razvoja sigurnosnih prilika i budućnosti. Mislim da je u ovim problemima oko trke u naoružavanju koja je vrlo intenzivna, ravnoteža ustvari saznanje da bi upotreba tih potencijala izazvala ogromne posljedice za čovječanstvo. To je nešto što u toj trci za naoružavanjem drži balans i ima efekat odvraćanja. Moje mišljenje je da se neće dogoditi sukob nekih širih razmjera, pogotovo ne direktan vojni sukob glavnih i najačih rivala na svjetskoj sceni", kazao je Muslimović.

Na pitanje da li Rusija destabilizuje region, on odgovara kako su dostupne činjenice koje sasvim uvjerljivo ukazuju da se Rusija više bavi prisustvom na prostoru Evrope, posebno u nekim područjima za koje su posebno zainteresirani. "Mislim da je to pitanje baltičkih zemalja i zemalja na istoku Evrope te zapadnom Balkanu. To je jedan potez s juga prema sjeveru, pa na krajnjem istoku Evrope koji je posebno rizičan za pojavu onoga što niko ne bi želio, da narodi i države ulaze u sukobe. Negativna je uloga onih koji se u državama oslanjajau na desničarske snage čiji smjer je antiintegracijski. Ti desničarski utjecaji ometaju vrlo pozitivne i korisne integracijske procese", istakao je Muslimović.

Autori knjige "NATO i sigurnost Evrope" istakli su kako je NATO put kojim BiH treba ići te kako je on već prisutan na našim prostorima.

Iako Cikotićeva i Muslimovićeva knjiga ne tretiraju posljednja dešavanja kada je riječ o NATO putu BiH, oni ističu kako trenutni zastoji i otpori moraju biti prevaziđeni jer ne vide na horizontu nikakvu alternativu.

"NATO donosi mir i gdje god je dolazio, NATO je donosio mir", poruka je autora knjige.