{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu prikupljan novac za obnovu kuće "živa lomača" u Višegradu

A
24.1.2014. u 14:24
24
17
U Sarajevu prikupljan novac za obnovu kuće "živa lomača" u Višegradu
24
U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu nakon džuma-namaza, redovne zajedničke molitve muslimana petkom, organizirana je sergija, prikupljanje novčanih sredstava za obnovu kuće Sumbule Zebe u Višegradu poznate kao "živa lomača Pionirske ulice kuća Adema Omeragića", gdje je 14. juna 1992. godine živo spaljeno više od 70 civila Bošnjaka.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


Tokom hutbe, predavanja okupljenim vjernicima, pojašnjeno je da to stratište nedužnih civila treba da bude obnovljeno i sačuvano kao spomenik žrtvama.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


Radnici komunalnog preduzeća iz Višegrada i predstavnici Odjeljenja za inspekcijske poslove Općine Višegrad predvođeni urbanističko-građevinskom inspektoricom Ljiljanom Čiković, uz najavljenu asistenciju policije, jučer su oko sedam sati izvršili uklanjanje riječi "genocid" sa spomenika žrtvama ubijenim tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu na mezarju Stražište u tom gradu.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


Odluka o uklanjanju riječi "genocid" trebala je biti izvršena još 24. decembra 2013., ali su lokalne vlasti odustale od te namjere nakon što su predstavnici porodica žrtava i Medžlisa Islamske zajednice u BiH onemogućili inspektorici i radnicima da uđu u mezarje Stražište u Višegradu, gdje se spomen-obilježje žrtvama nalazi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: