Podrška poduzetništvu
0

U Sarajevu predstavljeni rezultati projekta "Osnažene žene za snažne zajednice"

N. C.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Udruženje poslovnih žena BiH i Gender centar FBiH danas su u Sarajevu predstavili rezultate projekta "Osnažene žene za snažne zajednice", podrška poticajnom okruženju za razdvoj poduzetništva žena u Federaciji BiH.

Aida Zupčević, predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH, kazala je da ovo nije kraj projekta, već samo završetak prve faze, kao i da je sretna zbog postignutih rezultata.

Lejla Hodović iz Ureda za ravnopravnost spolova Vlade FBiH izrazila je zadovoljstvo što nakon godinu i pol od potpisivanja sporazumom sa Udruženjem danas može govoriti o konkretnim rezultatima, ali i preporukama koje će dati smjer za dalje institucionalno djelovanje.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Aktuelni izazovi globalizacije i ubrzan razvoj tehnologije imaju direktan pozitivan utjecaj na ohrabrivanje poslovne kreativnosti i poduzetničkog duha žena. Uz pomoć Gender centra Vlada FBiH provela je dva programa. Udruženje poslovnih žena realiziralo je program "Osnažena žena za snažne zajednice" podrška poticajnom okruženju za razvoj poduzetništva žena u FBiH u šest općina", kazala je.

Ovim aktivnostim uspostavljen je model sistemskog rješavanja za podršku ubrzanom razvoju poduzetništva žena primjenjivo za sve općine, kroz uspostavu klubova poduzetnica kao neformalnog općinskog tijela.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Ovim se osigurava podrška koja se ogleda u stručnoj podršci obrazovanju što će osigurati stabilan razvoj i rast poduzetništva među ženama. Po prvi put se uspostavlja saradnja između općinske administracije i žena koje dolaze iz privrede, koje će kroz radno ekspertno tijelo djelovati i osigurati konzistentnost u izradi prijedloga politika na nivou kantona i entiteta te direktno podržati razvoj poduzetništva žena u lokalnim zajednicama", istakla je.

Nastavlja da se ovaj model saradnje mora promovirati te zajedno razvijati inicijative za uspostavljanje sistemskih mjera u zakonima, politikama, strategijama i planovima koji direktno ili indirektno mogu utjecati na razdvoj poduzetništva žena, što uključuje i pristup finansijskim sredstvima u vidu granta ili kredita.

Amir Zukić, ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH, predstavio je načine pomoći prema ženama u poduzetništvu.

"Vlada FBiH je u proteklom periodu kontinuirano pomagala žene poduzetnice, a naročito mlade. Kada je u pitanju tehnologija i primjena inovativnih rješenja izdvojeno je 23 miliona KM nepovratnih sredstava, koje su usmjerene ka podršci ženama poduzetnicama", kazao je.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Zukić je istakao da su se projekti sprovodili putem javnih poziva.

"Mi smo u 2019. godini imali na raspolaganju 8 miliona KM te je to bilo usmjereno na jačanje konkurentnosti i za podršku novoosnovanim subjektima male privrede. Ukupno je u ovom periodu 4 miliona KM otišlo subjektima male privrede koji su tek registrovani, a pomoć je koristilo 800 privrednih subjekata", kazao je, dodavši da na godišnjem nivou 50 subjekata koristilo je pomoć u vidu finansiranju odrđenih aktivnosti vezanih za nabavku novih strojeva i edukacije.