Velika ulična akcija
2.4k

U Sarajevu postavljanjem crvenih cipela poručeno: Dosta je nasilja nad ženama!

L. K.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Fondacija CURE danas je organizovala uličnu akciju povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. U 12 sati su ispred Sarajevo City Centra predstavile Crvene cipele, koje simboliziraju žene žrtve femicida (ubistva žena) i tako poslale snažnu poruku.

U periodu od 2019. do 2021. godine najmanje 39 žena ubili su muškarci. Do statističkih podataka Fondacija CURE je došla na osnovu medijskih izvještaja.

"Ne znamo koliko slučajeva ubistava žena nije zabilježeno u medijskim izvještajima, jer BiH još uvijek nema ujedinjene statistike o slučajevima femicida. Uličnom akcijom Crvene cipele koje simboliziraju žene žrtve femicida (ubistva žena) želimo skrenuti pažnju na problem nasilja nad ženama koji se dešava svake sekunde na planeti koji nažalost nerijetko završavaju ubistvom žena. Žrtve femicida imaju sličnu priču, a to je da su do smrti bile zlostavljane i izložene različitim oblicima nasilja, da su ljudi iz njenog okruženja znali da preživljava nasilje, ali nisu mogli slutiti da nasilnik može biti i ubica", kažu iz fondacije.

Ukupno 40 crvenih cipela postavljenih na trgu u sklopu ulične akcije "Crvene cipele za žene žrtve femicida" predstavljaju broj ubijenih žena u BiH u posljednjih šest godina.

"Predstavljaju i sramotu naše države. Predstavljaju poraz jer naše institucije ne djeluju strateški protiv nasilja nad ženama, a posebno u vanrednim situacijama", dodaju.

"Nažalost živimo u okruženju koje toleriše nasilje. Mediji često prave senzaciju od slučaja femicida jer nerjetko u medijskim izvještavanjima opradavaju činove ubistva, tako što navedu u svojim medijskim izvještajima objašnjenje za počinjeno ubistvo (npr. 'bio je ljubomoran', 'napustila ga je' i sl.). Institucije osiguraju da kazne za počinioce ubistva budu male, za nasilnike još manje ili ih nema i olakšavajuća okolnost za pravosuđe je što je nasilnik 'porodični čovjek'. A javnost će u većini slučajeva naglasiti kako je žena sama kriva za situaciju u kojoj se našla", navode.

Poručuju kako ne smije i ne treba postojati opravdanje za nasilje, odnosno da je zaključna poruka Nulta tolerancija za sve oblike nasilja, seksualnog uznemiravanja i femicida: "Nasilje se tiče svih! Žensko tijelo ne pripada muškarcima! Žena nije kriva za nasilje! Nije odgovornost na ženi!".

U 2021. godini se obilježava 30. godišnjica Globalne kampanje 16 dana akvitizma. Inspirisana originalnom vizijom i historijom Kampanje, sa fokusom na podizanje svijesti o nasilju nad ženama i uzimajući u obzir kontinuiranu nekažnjivost femicida, ove godine kampanja će se fokusirati na pitanje "femicida ili ubijanja na osnovu spola žena". U 2021. godini, pored jubilarne teme, Kampanja će nastaviti svoje programske aktivnosti za sprečavanje rodno zasnovanog nasilja u poslovnom svijetu fokusirajući se na vezu između nasilja u porodici i poslovnog svijeta.