BiH
0

U Sarajevu počinje Međunarodni simpozij THMT 15

FENA
Međunarodni simpozij "Turbulencija, prenos mase i toplote 2015 (THMT 15)" danas počinje u Sarajevu.

"Simpozijum predstavlja priliku za oživljavanje naučno-istraživačkih i profesionalnih aktivnosti u ovoj popularnoj naučno-tehničkoj oblasti od interesa za BiH. IUS kao visokoobrazovna institucija u BiH prepoznala je značaj ovog skupa kroz podršku u organizaciji", istakao je Muhamed Hadžiabdić, lokalni organizacioni sekretar simpozijuma THMT 15 i profesor s Fakulteta prirodnih i tehničkih nauka (FENS) Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS).

Simpozij se održava pod okriljem Međunarodnog centra za prenos toplote i mase (ICHMT, globalne asocijacije sa sjedištem u Ankari, koja djeluje više od 50 godina), dok je među organizatorima i Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS).

Na Simpozijumu je prijavljeno više od 200 učesnika iz 32 zemalje, od Australije, Japana, Amerike, Azije do zemalja Evrope.

Neki od autora radova koji će biti prezentirani na simpoziju su naučnici svjetskog glasa poput Kerrija Emanuela, profesora s Massachusetts Institute of Technology (MIT) kojeg je magazin Time svrstao među 100 najutjecajnijih ljudi u svijetu 2006. godine.

THMT 15 osmi je u seriji etabliranih simpozijuma koji se održavaju svake treće godine.

Dosadašnji skupovi su uspješno održani u Lisabonu, Portugalija (1994), Delftu, Holandija (1997), Nagoyi, Japan (2000), Antaliji, Turska (2003), Dubrovniku, Hrvatska (2006), Rimu, Italija (2009) i Palermu, Italija (2012).

Simpozij će trajati do 18. septembra, saopćili su organizatori.