BiH
0

Osmanović: Pokrenuto niz aktivnosti na rješavanju nagomilanih problema u oblasti sporta

FENA
Jubilarni simpozij "Nove tehnologije u sportu 2015.“, koji se održava u organizaciji Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, Olimpijskog komiteta BiH i u suorganizaciji i pod potkroviteljstvom Ministarstva civilnih poslova BiH, otvoren je jutros u Sarajevu.

Skup je otvorio ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, izrazivši zadovoljstvo i čast što prisustvuje sad već tradicionalnom međunarodnom simpoziju "Nove tehnologije u sportu 2015“.

"Ove godine i Ministarstvo civilnih poslova BiH dalo je skromni doprinos ovoj manifestaciji svojim pokroviteljstvom, jer smo prepoznali značaj simpozija i želimo dati vjetar u leđa na prvom mjestu vama, mladima, da spoznate i prihvatite činjenicu da je kontinuirana edukacija temelj jednog zdravog društva", poručio je ministar Osmanović.

Naveo je da je Ministarstvo civilnih poslova, u čijoj je nadležnosti i sport, u prethodnom period pokrenulo niz aktivnosti na intenzivnijem rješavanju nagomilanih problema koje godinama prate ovu oblast, značajnu za jednu državu i društvo.

Po njegovim riječima, Ministarstvo je već iniciralo i pokrenulo mnoge akcije, dogovore, usaglašavanja i osnažilo veze međusobnog povjerenja s entitetskim i kantonalnim ministarstvima sporta, kao i sa sportskim organizacijama i savezima, a sve u cilju stvaranja uslova za nesmetano funkcioniranje sportskih aktivnosti i njegovom bržem razvoju na cijelom prostoru BiH.

"Razvoju sporta u BiH u velikoj mjeri doprinose upravo ovi značajni događaji međunarodnog karaktera. Ovim simpozijem BiH je dokazala da prati međunarodne trendove u sportu, stvarajući na taj način ambijent u kojem je otvorena široka mogućnost komunikacije, istraživanja i razmjene iskustava sportskih stručnjaka iz BiH, regiona i Evrope, čime se osnažuje akademska mreža, što je preduslov za potpuniji i snažniji razvoj sporta", istakao je ministar Osmanović.

Dodao je da je tema ovogodišnjeg Simpozija "Liderstvo i poduzetništvo u sportu“ vrlo atraktivna i zanimljiva, te je učesnicima poželio uspješan rad.

Već 10 godina organizacijom simpozijuma Nove tehnologije u sportu NTS, Fakultet sporta i tjelesnog odgoja uvodi trenere, nastavnike, sportske menadžere, naučnike i ostale sportske radnike, u nove tehnologije u sportu. Na taj način doprinosi razvoju sporta u BiH, kao i razvoju naučno-istraživačkog rada zasnovanom na korištenju modernih tehnologija.

I ove godine predavači simpozija su eminentna imena stručnjaka u polju menadžmenta u sportu iz Evrope, regije i BiH.