Više od 50 učesnika
1

U Sarajevu počeo Susret turkologa Balkana

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Uz učešće oko 50 akademskih radnika iz zemlje i regiona, u Sarajevu je počeo "Susret turkologa Balkana“, koji organizuje Institut Yunus Emre.

Na susretu turkologa učestvuje veliki broj akademskih radnika i stručnjaka sa oko pedeset univerziteta i naučnih instituta iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Hrvatske, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Rumunija, Srbije, te Egipta i Turske.

Program je počeo prezentacijom aktivnosti koje Institut Yunus Emre implementira u nekoliko zemalja svijeta.

Predsjednik Instituta Yunus Emre, Ali Fuat Bilkan, upoznao je prisutne sa glavnim ciljevima susreta turkologa u Sarajevu, kao i sa radom i aktivnostima koje Institut panira za naredni period.

Bilkan je, između ostalog kazao, da Institut Yunus Emre namjerava da otvori predstavništva u nekoliko gradova u svijetu, uključujući Mostar gdje trenutno traju aktivnosti u tom smjeru.

On je dodao da će se na ovom naučnom skupu razmotriti mogućnosti doprinosa balkanskih turkologa projektu pod naslovom "Od Balkanskih ratova do mira na Balkanu“.

Na ovom skupu predviđeni su i razgovori o jačanju odnosa između Turske i balkanskih zemalja u okviru Projekta turkologije pokrenutog od strane Instituta Yunus Emre.

Projekat turkologije, koji je započet 1999. godine od strane Turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA), 20. septembra predat je u nadležnost Insituta Yunus Emre.

Ciljevi projekta obuhvataju jačanje odnosa između Turske i drugih zemalja, predstavljanje turske kulture, podrška obrazovnim, kulturnim i društvenim aktivnostima, kao i boljoj promociji Turske u inostranstvu. (BDR-ZLT), prenosi agencija Anadolija.