BiH
3

U Sarajevu počela konferencija povodom 20 godina Haškog tribunala

SRNA
Dvodnevna konferencija povodom 20 godina rada Haškog tribunala, na kojoj bi trebalo da budu razmotreni aspekti naslijeđa ovog suda, počela je danas u Sarajevu.

Na skupu, koji organizuje Haški tribunal, njegov predsjednik Theodor Meron izjavio je da je cilj konferencije da se omogući diskusija s predstavnicima zajednica u bivšoj Jugoslaviji o uspjesima ovog međunarodnog suda, izazovima s kojima se on susretao i o tome kako svoje naslijeđe može učiniti pristupačnijim lokalnim zajednicama.

Prvi dan konferencije predviđen je za sastanke na radnom nivou, a sutra će biti održan niz javnih skupova i diskusija, saopšteno je iz Haškog tribunala.

Tribunal navodi da ovim skupom želi učesnicima konferencije pružiti priliku za neposredan i konstruktivan dijalog o nizu tema, između ostalog o ukupnim dostignućima Haškog tribunala i izazovima s kojima se on susreo, njegovom doprinosu promovisanju vladavine prava u regionu, mehanizmima zaštite žrtava i svjedoka u suđenjima za ratne zločine i budućoj dostupnosti dokumenata i materijala Tribunala građanima u bivšoj Jugoslaviji.

Osim predstavnika Međunarodnog suda, na konferenciji učestvuju zvaničnici nacionalnih pravosudnih sistema, stručnjaci na polju tranzicione pravde, žrtve, pravnici, novinari, predstavnici nevladinih organizacija, predstavnici akademske zajednice i drugi akteri iz bivše Jugoslavije.

Konferenciju organizuje Autriche program MKSJ-a, a organizaciju skupa omogućili su EU i vlade Švicarske, Luksemburga, Holandije, Koreje i Inicijativa za pravdu Otvorenog društva.

Drugi dan konferencije bit će otvoren za medije.