{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu počela konferencija povodom 20 godina Haškog tribunala

S
26.11.2013. u 12:43
3
1
U Sarajevu počela konferencija povodom 20 godina Haškog tribunala
3
U Sarajevu počela konferencija povodom 20 godina Haškog tribunala
Dvodnevna konferencija povodom 20 godina rada Haškog tribunala, na kojoj bi trebalo da budu razmotreni aspekti naslijeđa ovog suda, počela je danas u Sarajevu.
Na skupu, koji organizuje Haški tribunal, njegov predsjednik Theodor Meron izjavio je da je cilj konferencije da se omogući diskusija s predstavnicima zajednica u bivšoj Jugoslaviji o uspjesima ovog međunarodnog suda, izazovima s kojima se on susretao i o tome kako svoje naslijeđe može učiniti pristupačnijim lokalnim zajednicama.

Prvi dan konferencije predviđen je za sastanke na radnom nivou, a sutra će biti održan niz javnih skupova i diskusija, saopšteno je iz Haškog tribunala.

Tribunal navodi da ovim skupom želi učesnicima konferencije pružiti priliku za neposredan i konstruktivan dijalog o nizu tema, između ostalog o ukupnim dostignućima Haškog tribunala i izazovima s kojima se on susreo, njegovom doprinosu promovisanju vladavine prava u regionu, mehanizmima zaštite žrtava i svjedoka u suđenjima za ratne zločine i budućoj dostupnosti dokumenata i materijala Tribunala građanima u bivšoj Jugoslaviji.

Osim predstavnika Međunarodnog suda, na konferenciji učestvuju zvaničnici nacionalnih pravosudnih sistema, stručnjaci na polju tranzicione pravde, žrtve, pravnici, novinari, predstavnici nevladinih organizacija, predstavnici akademske zajednice i drugi akteri iz bivše Jugoslavije.

Konferenciju organizuje Autriche program MKSJ-a, a organizaciju skupa omogućili su EU i vlade Švicarske, Luksemburga, Holandije, Koreje i Inicijativa za pravdu Otvorenog društva.

Drugi dan konferencije bit će otvoren za medije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: