BiH
2

Kandić: Razočarana sam, pravdi je presudila politika

FENA
Tužna sam i razočarana posljednjim odlukama Haškog tribunala - kazala je u obraćanju učesnicima konferencije posvećene 20. godišnjem radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju projekt- menadžerica REKOM-a Nataša Kandić.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Dodala je da nije sve crno-bijelo te da je Tribunal u Haagu uradio i dosta pozitivnih stvari.

"Najveća vrijednost Tribunala ogleda se u činjenici da je ovaj sud uspio da prekine praksu nekažnjavanja onih koji su zauzimali najviše pozicije kako u vojsci tako i u državama za vrijeme rata. Niko nije očekivao da će se tamo naći osobe koje su vodile države i bili tvorci rata. Međutim, očekivali smo da će biti kažnjeni i spriječeni masovni zločini poput Srebrenice i sada je na ekspertima da nađu način da se ne ponovi Srerenica", kazala je Kandić na konferenciji u Sarajevu.

Smatra da na prostoru bivše Jugoslavije još nema sudova koji imaju dovoljno kapaciteta da osude sve one koji su počinili zločine.

"Ali, suđenja ima i to je važno. Važno je da se kazne i nalogodavci i oni koji su direktno počinili zločine. Posljednjih godina se događaju suđenja koja rezultiraju oslobađajućim presudama i to osoba koje su osumnjičene po komandnoj odgovornosti ili zbog udruženog zločinačnog poduhvata. Te presude predstavljaju veliku opasnost za nas, donose nešto što je novo stanje - potpuna konfuzija", istakla je Kandić.

To su, kaže Kandić, novi standardi, a kako su pojedine sudije izjavile, pravdi je presudila politika.

"Upravo taj nivo je izazvao veliko razočarenje onih koji su podržavali rad Tribunala", zaključila je Kandić u obraćanju učesnicima konferencije o radu Haškog tribunala.

U radu dvodnevne konferencije koja se održava u Sarajevu sudjeluje predsjednik ICTY-a Theodor Meron, koji je izjavio da je cilj konferencije omogućiti diskusiju s predstavnicima zajednica u bivšoj Jugoslaviji o uspjesima Međunarodnog suda, izazovima s kojima se on susretao i o tome kako svoje naslijeđe može učiniti pristupačnijim lokalnim zajednicama.

Konferencija je počela jučer.

Osim predstavnika Međunarodnog suda, među kojima u Sarajevu nisu predstavnici Tužilaštva tog suda, učesnici konferencije su zvaničnici nacionalnih pravosudnih sistema, stručnjaci na polju tranzicijske pravde, žrtve, pravnici, novinari, predstavnici nevladinih organizacija, predstavnici akademske zajednice i drugi akteri iz bivše Jugoslavije.