BiH
6

U Sarajevu počela konferencija o socijalnoj zaštiti i inkluziji

FENA
Na konferenciji na visokom nivou o socijalnoj zaštiti i inkluziji u BiH, organiziranoj u okviru projekta koji finansira EU "Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH", Evropska unija, UNICEF i Svjetska banka zajedno su naglasili važnost reforme u ovom sektoru i potvrdili spremnost da pomognu u unapređenju sistema socijalne zaštite i inkluzije u Bosni i Hercegovini.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Florance Bauer kazala je da je ova dvodnevna konferencija važan iskorak u reformi ovog segmenta.

"Danas će Republika Srpska i Federacija BiH te Brčko Distrikt predstaviti Mapu puta u reformi socijalne zaštite i inkluzije i Strateške pravce u kojima su postavljeni i određeni prioriteti i indikatori", objasnila je.

Bauer je naglasila da su u ovaj proces uključeni svi sektori i nivoi vlasti i različita ministarstva za različite sektore te da je ovo prvi put da ovoliki broj ministarstva radi na jednoj temi, što dokazuje koliko je ona značajna.

"Ovaj dokument je napravljen u skladu sa Strategijom "Evropa 2020" koja obuhvata sektore zdravstva, zapošljavanja, socijalne zaštite i obrazovanja", kazala je.

Dodala je da oko 58 posto stanovništa živi na ivici siromaštva, posebno djece. Podsjetila je da Dokument treba da posluži kao alat koji će omogućiti jednakost za sve, posebno u vremenima krize.

Specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen zahvalio je svim partnerima koji učestvuju na konferenciji, posebno predstavnicima UNICEF-a.

"Politike i uspostavljanje sistema socijane zaštite za BiH su veoma važni da bi BiH mogla sustići ono što se dešava u regiji i EU te da bi radila za dobrobit svojih građana", dodao je.

Ocijenio je da je ovo izazov za svaku zemlju, a posebno za BiH.

"BiH je suočena s finansijskom krizom. Zbog toga je EU izuzetno ponosna i drago nam je da smo podržali ovu inicijativu sa 4,5 miliona eura, što će omogućiti vrlo živu diskusiju o GAP analizi", dodao je.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović kazao je da je ovo vrlo značajna konferencija na kojoj će se razmijeniti mišljenja o socijalnoj inkluziji, odnosno o zdravstvu, obrazovanju i siromaštvu.

"Ministarstvo civilnih poslova kao koordinirajuće ministarstvo je spremno da u mjeri u kojoj entiteti i kantoni budu željeli, podržat će i koordinirat će ovu reformu u cijeloj BiH", dodao je.

Naglasio je da se BiH mora fokusirati na predškolsko obrazovanje, na djecu s ruralnih područja te djecu s posebnim potrebama.

Socijalna zaštita je od ključne važnosti za poboljšanje života djece, porodica i zajednica u Bosni i Hercegovini, posebno u odnosu na najsiromašnije i najobespravljenije. Inkluzivni pristup kvalitetnim uslugama je od suštinskog značaja te je potrebno uraditi sve kako bi se otklonile ekonomske i socijalne prepreke u tom pogledu.

Osim ujednačenih socijalnih davanja, neophodno je osigurati inkluzivni pristup integriranim uslugama socijalne zaštite na nivou zajednice. Postoji potreba za nastavkom reformskih procesa u vezi sa sistemima socijalne zaštite i inkluzije da bi se zemlja uskladila s pretpristupnim planom za EU i podržao socijalno-ekonomski razvoj u skladu sa Strategijom Evropa 2020.

Potrebna je ujednačenija i pravednija raspodjela raspoloživih sredstava da bi se osigurala barem minimalna jednaka davanja za sve ugrožene grupe u BiH, posebno za ugroženu djecu i porodice. Također je ključno da se uspostave mehanizmi sistematskog prikupljanja i analize podataka radi izrade politika zasnovanih na dokazima u oblasti socijalne zaštite i inkluzije.

Ciljevi konferencije su pružiti dalju podršku aktualnom procesu reforme socijalne zaštite i inkluzije u BiH u skladu sa Strategijom Evropa 2020, predstaviti i razgovarati o nacrtima mapa puta za Federaciju BiH i Brčko Distrikt BiH i Strateškim pravcima za socijalnu zaštitu i inkluziju Republike Srpske, kao i okvir za koordinaciju socijalne zaštite i inkluzije na nivou cijele zemlje, uključujući prioritete, ciljeve i pokazatelje te mapirati i analizirati mehanizme sistematskog prikupljanja i analize podataka potrebnih za izradu politika zasnovanih na dokazima u oblasti socijalne zaštite i inkluzije.

Mapa puta za socijalnu zaštitu i inkluziju (FBiH i Brčko Distrikt BiH) i Strateški pravci (RS) izrađeni su u sveobuhvatnom, konsultativnom i participatornom procesu, primjenom pristupa "od dna ka vrhu", pošavši od entiteta/kantona i Brčko Distrikta prema Okviru za koordinaciju socijalne zaštite i socijalne inkluzije na nivou cijele zemlje. Ovakav participatorni proces koji je prvo proveden na nivou entieta i distrikta obuhvatio je veliki broj ministarstava, institucija, agencija UN-a, međunarodnih organizacija, nevladinih organizacija i njihovih partnera. Svi partneri su ga pozitivno ocijenili. To predstavlja dobar primjer važnog napretka ostvarenog u okviru strateške reforme sektora u skladu s važećim ustavnim i institucionalnim aranžmanima u Bosni i Hercegovini.

Za nastavak procesa reforme socijalne zaštite i inkluzije neophodno je da zemlja osigura kontinuiranu vertikalnu i horizontalnu koordinaciju. Potrebno je uspostaviti i institucionalizirati mehanizam koordinacije.

Okvir za koordinaciju socijalne zaštite i inkluzije u cijeloj zemlji koji je predstavljen danas postavlja zajedničke ciljeve, socijalne pokazatelje i glavne ciljeve koje BiH treba ispuniti. Također opisuje mehanizme koordinacije politika osmišljene radi podrške ostvarenju posebnih ciljeva koje su prihvatili Federacija Bosne i Hercegovine, Republika Srpska i Brčko Distrikt BiH.