|

U Sarajevu počela dvodnevna konferencija "Živjeti zajedno"

U Sarajevu počela dvodnevna konferencija "Živjeti zajedno"
0
F
FENA
17.11.2011. u 11:15
8
komentara
0

dijeljenja
U Sarajevu počela dvodnevna konferencija "Živjeti zajedno" Foto: Sarajevo-x.com
U organizaciji Udruženja BH novinara u saradnji s Vijećem za štampu BiH i u partnerstvu s Vijećem Evrope danas je počela dvodnevna regionalna konferencija o borbi protiv govora mržnje u jugoistočnoj Evropi pod nazivom "Živjeti zajedno".
Cilj konferencije je podizanje svijesti o problemu govora mržnje u medijima, razmjena iskustava i pronalaženje načina za rješavanje ovog problema.

Otvarajući konferenciju ministar pravde BiH Bariša Čolak rekao je
da svi moraju uživati slobodu govora ali mora postojati i granica, odnosno odgovornost za izgovoreno.

"U ovom trenutku naše društvo nije organizirano da može u pravom smislu odgovoriti na ovu vrlo rasprostranjenu pojavu i tek trebamo napraviti određene korake u tom pravcu".

Dodao je da u našoj zmlji ne postoji definicija pojma "mržnja" ali to ne oslobađa državu da preciznije odredi šta ona znači, te je stoga potrebno koordinirano djelovanje pravnih subjekata.

Dunja Mijatović, predstavnica za slobodu medija OSCE-a u BiH, kazala je da je govor mržnje postao sofisticiraniji, ali "mi moramo pokazati veći stepen tolerancije, prije svega političari i javne ličnosti moraju pokazati toleranciju, jer svaka kritika njima se ne smije shvatiti kao mržnja".

Standardi Vijeća Evrope za borbu protiv govora mržnje, kultura tolerancije, uloga samoregulacije u borbi protiv govora mržnje, govor mržnje na internetu, samo su neke od tema konferencije.

Šefica Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu, Mary Ann Hennessey je kazala da problem govora mržnje nije tipičan samo za BiH.

"Poruka ove konferencije je da ne smijemo pomiješati govor mržnje sa slobodom govora, sloboda govora jest nešto što treba zaštititi, međutim ona ne znači neodgovornost", rekla je Hennessey.

Konferencija okuplja oko 60 stručnjaka iz ovih oblasti, novinari, urednici, medijski eksperti, predstavnici pravosudnih institucija i ministarstava pravde te međunarodnih organizacija iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Kosova, Finske, Francuske, Velike Britanije, Belgije, Bugarske i Rumunije.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...