BiH
10

U Sarajevu počela 4. sjednica Glavnog odbora Stranke za BiH

FENA
Amer Jerlagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Amer Jerlagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na sjednici Glavnog odbora Stranke za Bosnu i Hercegovinu, koja se održava danas u Sarajevu, bit će doneseno niz političkih odluka i stavova stranke o aktualnoj političkoj situaciji, koja je ocijenjena kao najteža poslije Dejtona.

Bit će donesen i plan rada SBiH za 2014. godinu, odnosno, svojevrsne smjernice za predizbornu platformu SBiH za 2014. godinu, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj uoči početka sjednice.

Predsjednik SBiH Amer Jerlagić naglasio je da će prvi zaključak koji će stranka donijeti biti protiv daljeg zaduživanja BiH.

"Tri godine poslije izbora, mi danas imamo ekonomsko i socijalno beznađe, a traže se nova zaduživanja. Jedan od prvih zaključaka koje će SBiH donijeti je da će biti protiv novog zaduživanja u posljednjoj godini mandata najlošije vlasti u BiH od Dejtona do danas", kazao je Jerlagić.

Podsjetio je na Izvještaj Evropske komisije i Svjetske banke "koja je kazala da živimo praktično na nivou '50-tih godina prošloga vijeka".

"Ugrožen je i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i EU spominje vraćanje korak unazad, a za pitanje "Sejdić i Finci" odgovorna je "sedmorka". Možda neki i priželjkuju takvo stanje i "tehnički mandat", kaže Jerlagić.

Mišljenja je da mehanizam koordinacije treba ići u pravcu poboljšanja efikasnosti državnih institucija u koordinaciji s EU, a ne njihovog ustavnog razvlašćivanja u korist entiteta i kantona, čime se ugrožava suverenitet i međunarodni subjektivitet BiH.

Jerlagić je posebno istakao važnost rješavanja pitanja državne imovine, navodeći da je treba "knjižiti na Bosnu i Hercegovinu, a pritom davati na korištenje nižim nivoima vlasti" te kao mapu puta koristiti slučaj Ambasade SAD-a i kasarne "Maršal Tito".

Stranka za BiH će u FBiH samostalno izaći na izbore 2014. godibne, a po riječima predsjednika GOSBiH Nusreta Sirće i zamjenika predsjednika Kasima Brdara, u RS-u će biti u koaliciji sa onima koji budu u projektu "1.mart".

Naglasili su da je neophodno osnivanje ministarstva za dijasporu, jer je bh. dijaspora druga po relativnoj brojnosti u svijetu, sa više od 30 posto raseljenih građana.

"Postojeća ministarstva u Vijeću ministara nisu u mogućnosti da vode brigu o bh. građanima diljem svijeta, a radi se o hiljadama novih mladih i stručnih kadrova potrebnih BiH", zaključeno je na konferenciji za novinare.

Na kraju četvrte sjednice Glavnog odbora Stranke za Bosnu i Hercegovinu bit će doneseni zaključci o kojima će javnost biti obaviještena.