BiH
279

U Sarajevu otvorena prva "pasivna kuća" s obnovljivim izvorom energije

FENA
Prva "Pasivna kuća" u BiH koja svojom vrhunskom izolacijom i korištenjem energije iz obnovljivih izvora znatno smanjuje potrošnju energije, danas je zvanično otvorena na Kovačima u Sarajevu i služit će kao ogledni primjer svima koji se budu htjeli odlučiti za ovakvu vrstu gradnje.
"Pasivna kuća" je objekt s godišnjom potrebnom energijom za grijanje od 15 do 20 kWh po metru kvadratnom, a cijena ovakve kuće je 1.500 KM po metru kvadratnom.

Ova kuća troši i do 20 puta manje energije od prosječne kuće.

Projekt naša "Pasivna kuća“ je prvi objekt u BiH realiziran u saradnji s Općinom Stari Grad i izvođačima.

Generalni direktor tvornice montažnih kuća i drvne industrije "Promo“ Donji Vakuf Kemal Čolak izrazio je zadovoljstvo otvorenjem prve pasivne montažne kuće u Sarajevu.

"Ima simbolike zašto smo ovakvu kuću radili baš u Sarajevu i općini Stari Grad, jer je ovo i naš marketing i buduće aktivnosti u vezi s izgradnjom ovakvih kuća", kazao je Čolak u izjavi za medije.

Dodao je da je veliku korist i perspektivu u izgradnju ovakvih kuća prepoznao i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, koji je prihvatio ideju koju su, prije svega, iznjedrili mladi inženjeri arhitekture i građevine "Proma“.

U projektu izgradnje "Pasivne kuće" učestvovalo je 18 kooperanata i saradnika "Proma“ koji su radili različite poslove iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Austrije i Njemačke.

Općina Stari Grad je dala zemljište i potrebnu dokumentaciju, a finansijer i izvođač je kompanija "Promo“, kuća je faktički u vlasništvu Općine, a potpisan je i ugovor za zajedničko korištenje u narednih 10 godina.

Načelnik Hadžibajrić je prilikom otvorenja kazao da je ovo novina u građevinarstvu i urnek za sve koji žele da grade ovakvu kuću.

"Ono što je specifično jest da je gradnja ovakve kuće novina u građevinarstvu, te pozivam sve zainteresirane da dođu i vide karakteristike ovakve kuća, jer ova kuća se može brzo isplatiti na uštedi energije", kazao je načelnik i zahvalio firmi "Promo“ na profesionalnosti.

Naglasio je da je ekonomska situacija trenutno teška, "da je svaki dinar važan", ali da je "Pasivna kuća" isplativa jer uštedi novac na grijanju, vodi, struji.

Sistem zagrijavanja funkcionira sofisticiranim uređajem za pasivne kuće, tzv. toplotna pumpa. Uređaj je osposobljen za grijanje, ventilaciju, hlađenje i pripremu sanitarne vode. Jako je štedljiv, ekonomičan, a troškovi na godišnjoj bazi bi trebali iznositi oko 300 KM.