|

U pogon puštena kotlovnica banjalučke Toplane

U pogon puštena kotlovnica banjalučke Toplane
0
S
SRNA
11.11.2014. u 14:22
0
komentara
0

dijeljenja
U banjalučkom naselju Kočićev Vijenac danas je u pogon puštena novoizgrađena periferna kotlovnica gradske "Toplane", kapaciteta šest megavata.
Foto: SRNA Foto: SRNA


Direktor "Toplane" Mićo Milovanović rekao je da je ovo prva prava potpuno automatizovana toplana u Republici Srpskoj, sa mogućnošću daljinskog upravljanja i najsavremenijim softverom za upravljanje.

"Kotlovnica može grijati 1.000 stanova prosječne površine 60 metara kvadratnih sa srednjom toplotnom izolacijom, a kada bi objekti bili izgrađeni u skladu sa evropskim standardima ova toplana mogla bi grijati 2.000 stanova", naveo je Milovanović.

On kaže da kotlovnica kao energent koristi bio-masu drvnu sječku, koja je mnogo jeftinija od mazuta, ali da će se egzaktna cijena moći utvrditi na kraju sezone grijanja.

Milovanović je podsjetio da je kotlovnica izgrađena za manje od šest i po mjeseci, što je rekordan rok.

"Ovdje su 25. avgusta bili samo izliveni temelji, a za manje od 45 dana izgradili smo objekat od 720 metara kvadratnih, ugradili oko 250 tona opreme u kojoj je sadržano više od 4.000 raznih pozicija", precizirao je Milovanović.

Prema njegovim riječima, ukupna vrijednost investicije za izgradnju kotlovnice Kočićev Vijenac i kotlovnice na Starčevici je devet miliona KM, što je 3,2 puta manje po jedinici instalirane snage nego u okruženju.

Foto: SRNA Foto: SRNA


"Za postizanje radne temperature potrebno je od pet do sedam dana i potrošači koji se priključe na ovu kotlovnicu danas neće imati grijanje", rekao je Milovanović.

On je naglasio da će "Toplana" preduzeti sve kako bi i kotlovnica na Starčevici bila puštena u pogon krajem mjeseca.

"Postoji mogućnost i da se priključe individualni potrošači i moram reći da je u gradu manje zagađenje sa toplanom koja koristi mazut u odnosu na individualne stambene objekte koji se griju na ugalj ili neki drugi energent", rekao je Milovanović.

Govoreći o snabdijevanju toplotnom energijom na području grada, Milovanović je naveo da se svim objektima koje grije "Toplana" isporučuju propisani parametri. "Ukoliko se ne griju neki od stanova, siguran sam da je razlog u zajedničkim i internim instalacijama, a ne zbog Toplane", rekao je Milovanović.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.