Otvoren do 18 sati
13

U Sarajevu otvoren Sajam srednjih škola kako bi se maturantima olakšao izbor zanimanja

B. R.
Sajam srednjih škola u Sarajevu (Foto: V. D./Klix.ba)
Sajam srednjih škola u Sarajevu (Foto: V. D./Klix.ba)
U Sarajevu danas se održava Sajam srednjih škola, koji je organizovalo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo u saradnji sa Zajednicom srednjih škola. Suorganizatori su Privredna komora, Udruženje poslodavaca i Obrtnička komora Kantona Sarajevo.

Sajam se održava ispred tržnog centra Aria, a riječ je o manifestaciji namijenjenoj za učenike devetih razreda i njihove roditelje. Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, maturanti i njihovi roditelji se mogu informisati na pojedinačnim prezentacijama svih škola.

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović (NiP), koja je otvorila Sajam, izjavila je da se na štandovima može vidjeti samo djelić onoga što škole u Kantonu Sarajevo nude. Izrazila je zadovoljstvo što se Sajam, četvrti po redu, organizira u partnerstvu s privrednicima i poslodavcima te je najavila da će sajam biti unaprijeđen.

"Mi smo mala zemlja s puno talenata. Na nama je da im pružimo najbolje uslove. Našim osnovcima želim da se brzo i jednostavno odluče među velikom ponudom srednjih škola koje imamo u Kantonu Sarajevo", kazala je Hota-Muminović.

Predstavnik Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo Muhamed Pilav je napomenuo da je znanje i obrazovanje najvažniji segment društva i da se trenutno mora podići na viši nivo.

"Mi iz poslovne zajednice želimo da dobijemo stručne, kvalitetne i obrazovane radnike, a mi garantujemo da ćemo im osigurati izvrsne uslove za rad i izvrsne plate", obećao je Pilav.

Predstavnik Privredne komore Kantona Sarajevo Muamer Mahmutović podsjetio je da Komora dugo sarađuje s Ministarstvom za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

"Posebno smo zainteresirani u segmentu srednjeg stručnog obrazovanja, koji je jedan od glavnih elemenata. Tokom srednjeg stručnog obrazovanja naši učenici mogu dobiti stručna znanja i vještine koje će koristiti na tržištu rada. Bosna i Hercegovina se trudi da se pridruži Evropskoj uniji, a jedan od uslova za to je bolje obrazovanje koje moramo unaprijediti. S te strane, Privredna komora će biti na raspolaganu Vladi i Ministarstvu da taj proces unaprijedimo i približimo ga što više EU", naveo je Mahmutović.

Sajmu su, između ostalih, prisustvovali i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Vibor Handžić (NS), kantonalni premijer Nihad Uk (NS), skupštinska zastupnica Vildana Bešlija (NS) te kantonalna ministrica pravde i uprave Darja Softić-Kadenić (NS), saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Sajam je otvoren danas do 18 sati.