BiH
48

U Sarajevu otvoren društveni centar "SNOP"

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Oko 50 gostiju, religijskih predstavnika i mladih okupili su se sinoć na svečanosti otvaranja društvenog centra "SNOP“.

"SNOP“ je pokrenut od nevladine organizacije ADRA u BiH, s ciljem očuvanja i promocije međureligijskog dijaloga među ljudima u BiH, pod sloganom: "Zajedno smo jači“.

Božidar Mihajlović, Predsjednik ADRA-e u BiH izjavio je na otvaranju:

"Želimo da ljudi različitih vjeroispovijesti uče da svoje vjere žive ne jedni pored drugih već za druge i u korist drugih. Također, želimo da onima koji vjeruju u Boga omogućimo priliku da čuju osobe sa drugačijim pogledom na svijet kao i ateističke argumente koji su izazov religiji i Bogu, što 'SNOP' čini jedinstvenim centrom na ovim prostorima.“

Ceremoniji otvaranja su prisustovali i Mate Zovkić, penzionisani sveštenik Katoličke crkve u BiH, Ismail ef.Elkaz, imam džemata Novo Naselje (Prusac) te pastor Milan Bajić, predsjednik Hršćanske adventističke crkve u BiH, koji su tom prilikom podcrtali važnost učenja jednih od drugih i zajedničkih napora za bolje sutra, te naglasili činjenicu da sve religije počivaju na poruci mira i ljubavi.

"SNOP" će jednom sedmično organizirati besplatne filmske projekcije, predavanja i radionice, te pokretati humanitarne inicijative. Zainteresovani mogu provjeriti kalendar aktivnosti na FB stranici centra te prisustvovati aktivnostima koje ih zanimaju na adresi Kralja Tvrtka 5.