BiH
55

U Sarajevu osnovana Fondacija za prevenciju vršnjačkog nasilja "Mahir i Aleksa"

Piše: S. H.
U Sarajevu je nedavno održana konstituirajuća sjednica Upravnog odbora Fondacije za prevenciju vršnjačkog nasilja "Mahir i Aleksa".

Potpisan je ugovor o osnivanju i konstituiran Upravni odbor, a slijedi proces registracije kod Ministarstva pravde BiH.

Osnivači Fondacije su Dragana Janković, majka Alekse Jankovića iz Niša, koji je 2011. godine zbog vršnjačkog nasilja izvršio samoubistvo te Alisa Mahmutović, majka Mahira Rakovca, koji je u decembru 2015. godine u Sarajevu također izvršio samoubistvo.

Cilj Fondacije je prevencija i sprečavanje bilo kakve vrste vršnjačkog nasilja i zlostavljanja, kako bi se na vrijeme uočile opasnosti i zaustavile neželjene posljedice kod djece.

Rad Fondacije definiran je Statutom u kojem se između ostalog navodi da je cilj otkrivanje, prevencija i suzbijanje vršnjačkog i svakog drugog oblika nasilja, psihičkog ili fizičkog zlostavljanja djece i omladine, zaštita integriteta djece i omladine od navedenih pojava u školama, obrazovno-vaspitnim institucijama, sportu, porodici i drugdje, unapređenje pravnih propisa i standarda u oblasti vršnjačkog nasilja; psihološka, psihijatrijska, materijalna i druga stručna pomoć djeci i omladini žrtvama i vršiocima nasilja i njihovim porodicama.

Za direktora Fondacije imenovan je Srđan Šušnica, a za izvršnog direktora Dubravko Lovrenović, očuh Mahira Rakovca.

U Upravni odbor imenovani su: Šejla Šehabović (predsjednica), Suad Rožajac (zamjenik predsjednika), Edin Mustafić, Irena Lukić-Ljubičić, Sanja Ledić, Sabahudin Komić, Nedžad Fejzić, Bojana Bošković-Husanović, Dženana Karup Druško, Danijela Majstorović, Kristina Ljevak, Sanja Dukić i Štefica Galić.