BiH
0

U Sarajevu održano edukativno predavanje za dijabetičare

Klix.ba
Služba za lokalnu samoupravu Općine Centar Sarajevo je u saradnji sa "Udruženjem dijabetičara Kantona Sarajevo" organizovala edukativno predavanje za dijabetičare u prostorijama MZ "Mejtaš-Bjelave", kako bi građani bili što edukovaniji i kako bi spriječili moguće komplikacije kod ovog oboljenja.

Šećerna bolest ili dijabetes je hronični, neizlječivi sistemski poremećaj metabolizma, koji se karatkeriše trajno povišenim nivoom glukoze u krvi. Dijabetes se danas ubraja među najčešća endokrinološka oboljenja, sa stalnim procentom rasta oboljelih. Kao jedan od glavnih uzročnika širenja ove opake bolesti je i neinformisanost naših sugrađana.

Prim. dr. Azra Avdagić, specijalista interne medicine-dijabetolog i predavač na ovoj edukaciji istakla je važnost prevencije i pravilne terapije dijabetesa, te pandemijske karakteristike ovog oboljenja.

"Osnovni cilj naših predavanja je razbijanje predrasuda kada su inzulinske terapije u pitanju kod naših pacijenata. Mnogi naši pacijenti dobijaju komplikacije kod šećerne bolesti upravo zbog straha od inzulina. Ovakva i slična predavanja su odlična prilika da naši pacijenti nakon predavanja prenose svoje utiske na komšije, prijatelje koji imaju istu bolest, da pređu na inzulin i na vrijeme spriječe nepotrebne komplikacije. Ovom prilikom bih se zahvalila Općini Centar koja nam je omogućila da prvi put organizujemo ovu vrstu predavanja i našim sugrađanima iz Centra", kazala je Avdagić.

Dijabetičarka Sabiha Kurtalić je istakla da su predavanja ove vrste korisna za pacijente i da ih treba što češće organizovati.

"Bez obzira na to koliko sam upoznata sa šećernom bolesti i koliko sam informisana kada je liječenje u pitanju, na ovim predavanjima uvijek saznam nešto novo i korisno kako bih sebi olakšala daljnji proces liječenja i spriječila moguće komplikacije", naglasila je Kurtalić.

Nakon edukativnog predavanja organizovano je i besplatno mjerenje šećera iz krvi za građane MZ "Mejtaš-Bjelave".