Nezaštićenost žrtve
21

U Sarajevu održani protesti nakon ubistava u Gradačcu: Ko je odgovoran za propuste?

S. Š.
Screenshot: Instagram/Fondacija "CURE"
Screenshot: Instagram/Fondacija "CURE"
Veći broj građana okupio se u Sarajevu, tačnije na Marijin Dvoru, a potaknuti stravičnim višestrukim ubistvom u Gradačcu. Protest je organizovala Fondacija "CURE".

Iz fondacije su ranije tokom današnjeg dana pozvali na okupljanje, usput najoštrije osuđujući bilo koji oblik nasilja nad ženama.

Između ostalog, okupljeni su pozvali Tužilaštvo Tuzlanskog kantona da istraži i obavijesti javnost o tome kako je došlo do curenja informacija i kako je počinitelj saznao za prijavu.

"Zašto nije bilo odgovarajuće reakcije na prijavu, posebno s obzirom na kriminalnu prošlost počinitelja? Ko su odgovorni za propuste u zaštiti žrtve?", pitaju se iz fondacije.

Osim članova fondacije, protestnom okupljanju priključili su se i građani Sarajeva koji svojim prisustvom žele poslati poruku da je neophodno svim mjerama zaustaviti nasilje nad ženama koje, nažalost, često okonča bez adekvatne zakonske mjere i femicidom.

"Potrešene trenutnim dešavanjima gdje je Nermin Sulejmanović prije nekoliko sati u Gradačcu ubio suprugu pucajući iz vatrenog oružja, a zatim na osnovu medijskih saznanja je ubio i još nekoliko osoba i sve to je javno prenosio na svojim društvenim mrežama, najavljujemo mirni protest", ranije su saopćili iz fondacije.

"Također, želimo skrenuti pažnju javnosti, građanima i građankama BiH da počinioci nasilja, ubice i nasilnici nisu heroji kojima se trebamo diviti i podržavati ih prateći njihova nedjela, dajući im pozornost na način da ih pratimo na društvenim mrežama, lajkamo njihove objave i slično. To je indirektni čin nasilja, ali i naše nesvjesti", ujedno su poručili iz pomenute fondacije.

Podsjećanja radi, tri osobe su danas usmrćene na području Gradačca, a tri ranjene iz vatrenog oružja. Radi se o punoljetnim osobama. Ubica Nermin Sulejmanović je počinio potom samoubistvo.

Sulejmanović je iz pištolja usmrtio svoju bivšu suprugu i dva muškarca, oca i sina. Ranio je jednog policajca te još jednog muškarca i ženu na različitim lokacijama u Gradačcu.