Vilsonovo šetalište
166

U Sarajevu održana "Trka za demokratiju" u okviru godišnjice puča u Turskoj

E.S.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Treća "Trka za demokratiju" namijenjena svim generacijama, u organizaciji Turske ambasade u Bosni i Hercegovini, održana je danas na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu.

Ova trka organizirana je u okviru niza manifestacija kojima je obilježena treća godišnjica pokušaja puča u Turskoj od 15. jula 2016. godine, iza kojeg, kako tvrde vlasti Turske, stoji teroristička organizacija FETO.

Start je bio ispred Ambasade Republike Turske na Vilsonovom šetalištu, a dionica kratke ljetne trke bila je dužine 3,5 kilometara.

Više od 500 takmičara uzelo je učešće u ovom događaju, a prvi su kroz cilj prošli Stefan Čuković i Olivera Jevtić, koji su proglašeni pobjednicima treće "Trke za demokratiju".

"Značaj ove trke stoga je jačanje društvenog okupljanja na temelju našeg zajedničkog pristupa demokratiji. U želji da se potakne aktivan i zdrav život cilj trke je poslati poruku podrške svim narodima širom planete koji promovišu vrijednost mira, demokratije, solidarnosti i humanosti", kazali su iz Turske ambasade.

Učešće na trci je bilo besplatno, a tri najbolja učesnika i učesnice nagrađeni su novčanim iznosom od 300 KM za prvoplasirane, 200 KM za drugoplasirane i 100 KM za trećeplasirane.