Društvo "Josip Broz Tito"
20

U Sarajevu održana tribina pod nazivom "Svi smo mi ljudi"

FENA
Prof. Besim Spahić
Prof. Besim Spahić
U organizaciji Društva "Josip Broz Tito", danas je održana tribina pod nazivom "Svi smo mi ljudi", a uvodničari su bili profesori Esad Bajtal, Smilja Viteškić, Slavo Kukić i Besim Spahić.

Na tribini je vođena rasprava o problemima tretiranja ljudskih prava, s posebnim osvrtom na odnos društva prema tzv. mješovitim brakovima i djeci u takvim brakovima.

Evidentno je da danas, kako je rečeno, postoje diskriminacije i predrasude prema mještovitim brakovima, a to je, u stvari problem nepoštivanja ljudskih prava.

"Umjesto da rješavaju probleme gladi, siromaštva, ubistava, kriminala u kome i sami učestvuju, oni svojim podanicima, jer ovdje nema građana, ulaze u postelje. Dakle ne zanima ih više ni nacija, kako im narod živi, nego ih zanima s kim podanici njihove nacije spavaju", naglasio je Bajtal.

Rješenje problema Bajtal vidi u odgojnom i obrazovnom sistemu, onih koji tek dolaze i onih koji obrazuju, to su dvije komponente koje bi trebali planirati u budućnosti.

Profesor Kukić je istakao da se retrogradni procesi u bh. društvu manifestiraju u različitim sferama pa i u području shvaćanja prava na ljudskih život.

"To shvaćanje prava se ograničava religijskom i etničkom endogamijom i reducira na logiku da imaš pravo da se družiš, praviš izbor unutar svoje religijske i etničke grupe i da je svako prekoračenje granica ili religijske ili etničke grupe zapravo izdaja", naglasio je Kukić.

Osporavanje miješanih brakova je zapravo nepristojno miješanje u život pojedinca, i to je, kako je rečeno, grubo kršenje ljudskih prava.