|

U Sarajevu održana konferencija "Budi muško - mijenjaj pravila"

U Sarajevu održana konferencija "Budi muško - mijenjaj pravila"
70
F
FENA
20.11.2012. u 13:08
5
komentara
70

dijeljenja
U Sarajevu održana konferencija "Budi muško - mijenjaj pravila"
"Budi muško, mijenjaj pravila" naziv je konferencije koja je održana danas u Sarajevu u organizaciji Asocijacije XY, Care Internationala, Perpetuum Mobile Banja Luka i Altruist Mostar.
Skup je imao za cilj podići svijest mladića o njihovoj ulozi u rodnoj ravnopravnosti, te promovirati nove društvene norme fokusirane na podršku mladićima u odrastanju u muškarce 21. stoljeća.

Glasnogovornik Asocijacije XY Dženan Karić naveo je za Fenu da su na ovom skupu predstavljeni rezultati, nalazi i naučene lekcije iz projekta "Inicijativa mladića u sprječavanju rodnozasnovanog nasilja na zapadnom Balkanu", ali također i promovirane dobre prakse i alati u radu s mladićima kada je riječ o rodu, zdravlju i prevenciji nasilja.

Projekt se realizirao unutar srednjih škola tehničkog smjera u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci.

Rezultati istraživanja pokazuju da su mladići seksualno aktivni u ovom starosnom dobu, ali imaju ograničeno razumijevanje seksulanog reproduktivnog zdravlja, dok je upotreba kondoma kod prvog seksualnog odnosa relativno visoka u odnosu na iste generacije u drugim zemljama.

"Također, vršnjačko nasilje predstavlja problem za mladiće, kao i za pojedince članove bandi. Mladići se očigledno okreću svojim vršnjacima za podršku, uključujući podršku u tučama. Spremni su da koriste nasilje u svrhu zaštite vlastite časti ili časti porodice i prijatelja. Ovaj rezultat ukazuje da je potrebno intervenisati u domenu vršnjačke kulture. Ujedno, snažni negativni stavovi su izraženi prema homoseksualnosti i takva mišljenja prevladavaju kod mladića", kazao je Karić.

Predstavnica Care International Sumka Bučan istaknula je za Fenu da je projekt realiziran u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i na Kosovu, gdje su ciljna grupa bili mladići u srednjim strukovnim školama u kojima je zabilježeno nasilje.

"Cilj je mladićima predstaviti nove vrijednosti, te gledanje na rodnu ravnopravnost na drugi način, ukazati na rješavanje konflikta nenasiljem, promovirati zdrave stilove života, kao i seksualno i reproduktivno zdravlje. Oko 2.500 mladića je prošlo kroz edukativne radionice u sve četiri zemlje, a u kampanje "Budi muško" klubova uključeno je više od 7.000 mladih osoba", naglasila je ona.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...