U Domu Oružanih snaga
59

U Sarajevu održan prijem povodom 75. godišnjice NATO saveza, prisustvovale brojne zvanice

V. K.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Povodom obilježavanja 75. godišnjice NATO saveza u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu upriličen je prijem na kojem su prisustvovale brojne zvanice.

Tim povodom prisutnima se obratila komandantica NATO Štaba Sarajevo, brigadna generalica Pamela McGaha.

"Hvala vam što ste nam se pridružili kako bismo obilježili 75. godišnjicu Sjevernoatlantskog saveza. Nakon Drugog svjetskog rata, slobodne zemlje Evrope i Sjeverne Amerike, u nastojanju da unaprijede političku i ekonomsku stabilnosti u sjevernoatlantskom području, prepoznale su da stvarni mir podrazumijeva više nego samo odsustvo rata. Taj savez postao je poznat pod imenom NATO", rekla je McGaha.

Kraći govor povodom prijema održao je i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez.

"Čast mi je biti ovdje obilježavajući 75 godina NATO-a. U 75 godina postojanja, NATO se razvio u najveći vojnopolitički savez. Područje koje je bilo pod zaštitom NATO-a nikada nije pretrpjelo agresiju", rekao je Helez.

Prijem povodom 75. godišnjice NATO-a samo je dio aktivnosti saveza povodom ovog značajnog jubileja, a vrhunac svečanosti predstavljat će veliki NATO samit u Washingtonu koji će se održati u julu.

Pored Heleza i komandantice NATO štaba u Sarajevu, na prijemu su prisustvovali i brojni drugi vojni i politički zvaničnici iz Bosne i Hercegovine uključujući i načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Gojka Kneževića.