Svjetski dan Roma
27

U Sarajevu održan performans "Moje je pravo, a ne privilegija"

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ženska romska mreža "Uspjeh", uz podršku OAK fondacije i Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, povodom 8. aprila Svjetskog dana Roma organizovala je danas ulični performans "Moje je pravo, a ne privilegija".

Cilj događaja je promocija poštivanja različitosti u borbi protiv diskriminacije, te skretanje pažnje na loš položaj Romkinja.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Direktorica udruženja žena Romkinja "Bolja budućnost" iz Tuzle Indira Bajramović ističe da je aktivizam žena Romkinja počeo na Dan žena - 8. marta kada su organizacije, članice ženske romske mreže izašle na trgove u svojim gradovima i dijelile cvijeće i promotivne materijale, te razgovarali s prolaznicima o položaju Romkinja.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Prošle godine smo ovaj događaj održali u Narodnoj skupštini Republike Srpske u Banjoj Luci, a ove smo se odlučili za Sarajevo. Želimo da ukažemo na težak položaj Romkinja, ali i globalno Roma. Želimo prikazati rezultate naših istraživanja kada su u pitanju zdravstvena i socijalna zaštita, uslovi života, procenat romske djece u obrazovnom sistemu i drugo", izjavila je Bajramović.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Ističe da mnoge žene u regiji, ali posebno Romkinje nailaze na brojne probleme kada su u pitanju diskriminacija, predrasude i neostvarivanje osnovnih ljudskih prava, te da mnoge porodice žive ispod granice siromaštva, ali da nije sve tako crno, jer ako bi se vratili unazad deset do petnaest godina, položaj Roma je bio mnogo lošiji.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Romi žele pokazati da su građani BiH i da nemaju drugu domovinu. Ne želimo biti privilegovani, već želimo imati ista prava kao i svi drugi", zaključila je Bajramović.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Performans "Moje je pravo a ne privilegija", ujedno je i završni događaj kampanje Mjesec dana ženskog romskog aktivizma.