20. godišnjica GIS-a
100

U Sarajevu održan Međunarodni kongres "Mapiranje budućnosti"

Klix.ba
U periodu od 14. do 16. novembra 2018. godine u Sarajevu je održan Prvi međunarodni multidisciplinarni kongres "Mapiranje budućnosti' u organizaciji EGEA-e Sarajevo povodom 20. godišnjice međunarodnog dana GIS-a (Geografskih informacionih sistema).

Na kongresu je učestvovalo oko stotinu učesnika, a onih iz BiH, učestvovale su i kolege iz Zagreba, Dubrovnika i Novog Sada.

U sklopu kongresa održan je i prvi sarajevski Mapathon u kojem su učestvovali studenti geografije sa Prirodno-matematičkog fakulteta kao i kolege sa Odsjeka za geografiju iz Zagreba. Mapathon je počeo geografsim kvizom na fakultetu, a potom je zadatak bio da učesnici pronađu zadate tačke u gradu Sarajevu gdje su bile pozicionirane geografske karte.

Najbolje ekipe su nagradili Studentski pohodi odlaskom na putovanja.

Kongres je uključivao predstavljanje radova i diskusija o istim iz oblasti prostornog planiranja i korištenja geografskih informacionih sistema kroz sljedećih pet sekcija: GIS i planiranje, Zelena tranzicija i zelena tehnologija, Utjecaj saobraćaja na kvalitet zraka, Održivo upravljanje prirodnim resursima, Planiranje i održivi razvoj zaštićenih područja. Kroz ovih pet sekcija prikazana je potreba za prostornim planiranjem, načinima identifikacije problema, kao i rješenja koja nude geografski informacioni sistemi.

Pored akademskog osoblja Prirodno-matematičkog fakulteta kongresu su doprinijeli i gosti iz firmi JP 'Bosanskohercegovačke šume', KJKP Rad, Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo i Zaštićena područja Kantona Sarajevo.