Stižu brojni stručnjaci
55

Multidisciplinarni kongres "Mapiranje budućnosti" od 14. do 16. novembra u Sarajevu

Klix.ba
Povodom obilježavanja međunarodnog Dana geografskih informacionih sistema, EGEA Sarajevo organizuje Prvi međunarodni multidisciplinarni kongres: Mapiranje budućnosti (1st International Multidisciplinary Congress: Mapping The Future).

Kongres se organizuje povodom 20. godišnjice Međunarodnog dana GIS-a, a održat će se u periodu od 14. do 16. novembra 2018. godine u hotelu Bosnia (ulica Kulovića 9) u Sarajevu.

"Na Prvom međunarodnom multidisciplinarnom kongresu bavit ćemo se prostornim planiranjem i geografskim informacionim sistemima kroz pet sekcija, a to su GIS i planiranje, zelena tranzicija i zelena tehnologija, utjecaj saobraćaja na kvalitet zraka, održivo upravljanje prirodnim resursima te planiranje i održivi razvoj zaštićenih područja. Kroz ovih pet sekcija želimo prikazati potrebu za prostornim planiranjem, načinima identifikacije problema, kao i rješenja koja nude geografski informacioni sistemi", saopćili su organizatori.

Izlagači, ali i drugi sudionici, bit će u mogućnosti ostvariti direktni kontakt sa akademskim, naučnim i stručnim kadrom, te prezentovati svoje ideje i rješenja. Kongres će sadržavati i zasebnu cjelinu pod nazivom Coffee, GIS and Talk, gdje će novi studenti moći razgovarati sa bivšim studentima i drugim kolegama o primjeni GIS-a na poslovima u struci.

Poznato je da u izradi prostornih planova učestvuju stručnjaci iz različitih oblasti poput geografije, biologije, arhitekture, ekologije, građevine, ekonomije, saobraćaja i slično. Cilj Kongresa je okupiti studente i mlade stručnjake iz cijele BiH, ali i zemalja okruženja poput Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Makedonije. Poseban naučni značaj ovom Kongresu će dati stručnjaci iz drugih evropskih zemalja. Radni jezici Kongresa će biti bosanski, hrvatski, srpski i engleski.

Međunarodni multidisciplinarni kongres "Mapiranje budućnosti" će imati mnogobrojne goste i više potvrđenih govornika koje će gosti konferencije imati priliku slušati tokom trodnevne manifestacije.

Prijaviti se možete na zvaničnoj stranici kongresa.

Sve dodatne informacije su dostupne na upit na [email protected].

Vezani članci