{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu od danas drugi upisni rok za srednje škole

F
10.8.2006. u 13:34
1
0
U Sarajevu od danas drugi upisni rok za srednje škole
1
U Sarajevu od danas drugi upisni rok za srednje škole
Za učenike koji u prvom upisnom roku nisu upisali željenu srednju školu raspisan je novi konkurs za upis u prvi razred srednjih škola u novoj školskoj godini koji traje od 10. augusta i to na dva nivoa, potvrdio je FENI stručni saradnik u Ministarstvu obrazovanja KS Sretko Žmukić.
Tako je do 21. augusta konkurs otvoren za škole u kojima je predviđeno polaganje prijemnog ispita, a do 30. augusta za srednje stručne škole u kojima se ne polaže prijemni.

Žmukić je istaknuo da se prijemni ispit polaže u utorak i srijedu, 22. i 23. augusta. Prvog dana se, u školama u kojima je predviđeno polaganje prijemnog ispita, polaže maternji jezik i još jedan predmet. Tako se npr. u gimnazijama i ekonomskoj školi polaže strani jezik, a u klasičnim tehničkim školama fizika.

U utorak, 23. augusta polaže se drugi predmet, a to je za gimnazije, ekonomsku i tehničku školu - matematika.

Žmukić je naglasio da u 23 sarajevske srednje škole ima još slobodnih mjesta. Najviše slobodnih mjesta ima u klasičnim tehničkim i stručnim školama. Tu prednjače drvna i šumarska škola, građevinska, mašinska, tekstilna, trgovinska. Slobodnih mjesta ima i u tri škole izvan gradskog područja u Vogošći, Ilijašu i Hadžićima, kao i u Četvrtoj, Petoj, Dobrinjskoj, Gimnaziji Obala i gimnaziji u sastavu KŠC.

Učenici koji su obavezni polagati prijemni ispit, a već su neke njegove dijelove položili u prvom upisnom roku, položene predmete nisu obavezni polagati. Za to su dužni priložiti odgovarajuću potvrdu.

Svaki učenik koji konkuriše u augustovskom roku, dužan je priložiti novu aplikaciju i dokumente predviđene konkursom. To je naročito bitno za učenike koji konkurišu u neku drugu školu.

Uz konkurs za 1.674 slobodna mjesta, kao aneks, objavljen je ove godine i pregled nezaposlenih osoba najbrojnih zanimanja prema struci. Tu prednjače maturanti gimnazije, zdravstvena, ekonomska, ugostiteljsko-turistička struka.

Žmukić je preporučio da bi, roditelji i učenici, kad planiraju upis i aplikaciju, trebalo da prouče tu listu, jer, kako je rekao, u prvom roku nisu previše pažnje obraćali na tu listu nezaposlenih i došlo je do gomilanja želja u npr. medicinsku školu gdje je odbijeno najviše učenika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: