BiH
1

U Sarajevu od danas drugi upisni rok za srednje škole

FENA
Za učenike koji u prvom upisnom roku nisu upisali željenu srednju školu raspisan je novi konkurs za upis u prvi razred srednjih škola u novoj školskoj godini koji traje od 10. augusta i to na dva nivoa, potvrdio je FENI stručni saradnik u Ministarstvu obrazovanja KS Sretko Žmukić.

Tako je do 21. augusta konkurs otvoren za škole u kojima je predviđeno polaganje prijemnog ispita, a do 30. augusta za srednje stručne škole u kojima se ne polaže prijemni.

Žmukić je istaknuo da se prijemni ispit polaže u utorak i srijedu, 22. i 23. augusta. Prvog dana se, u školama u kojima je predviđeno polaganje prijemnog ispita, polaže maternji jezik i još jedan predmet. Tako se npr. u gimnazijama i ekonomskoj školi polaže strani jezik, a u klasičnim tehničkim školama fizika.

U utorak, 23. augusta polaže se drugi predmet, a to je za gimnazije, ekonomsku i tehničku školu - matematika.

Žmukić je naglasio da u 23 sarajevske srednje škole ima još slobodnih mjesta. Najviše slobodnih mjesta ima u klasičnim tehničkim i stručnim školama. Tu prednjače drvna i šumarska škola, građevinska, mašinska, tekstilna, trgovinska. Slobodnih mjesta ima i u tri škole izvan gradskog područja u Vogošći, Ilijašu i Hadžićima, kao i u Četvrtoj, Petoj, Dobrinjskoj, Gimnaziji Obala i gimnaziji u sastavu KŠC.

Učenici koji su obavezni polagati prijemni ispit, a već su neke njegove dijelove položili u prvom upisnom roku, položene predmete nisu obavezni polagati. Za to su dužni priložiti odgovarajuću potvrdu.

Svaki učenik koji konkuriše u augustovskom roku, dužan je priložiti novu aplikaciju i dokumente predviđene konkursom. To je naročito bitno za učenike koji konkurišu u neku drugu školu.

Uz konkurs za 1.674 slobodna mjesta, kao aneks, objavljen je ove godine i pregled nezaposlenih osoba najbrojnih zanimanja prema struci. Tu prednjače maturanti gimnazije, zdravstvena, ekonomska, ugostiteljsko-turistička struka.

Žmukić je preporučio da bi, roditelji i učenici, kad planiraju upis i aplikaciju, trebalo da prouče tu listu, jer, kako je rekao, u prvom roku nisu previše pažnje obraćali na tu listu nezaposlenih i došlo je do gomilanja želja u npr. medicinsku školu gdje je odbijeno najviše učenika.