Prezentacija projekta
49

U Sarajevu obilježena Sedmica tolerancije

Klix.ba
Foto: Dino Hašimbegović
U prostorijama Historijskog muzeja jučer je održana finalna prezentacija projekta pod nazivom "Pragovi (NE) tolerancije". Projekat je organizovala Koalicija "Zanemari razlike" u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH, Super građanima/kama i Historijskim muzejom Sarajevo.

Projekat je održan s ciljem obilježavanja Sedmice tolerancije, a u povodu 16. novembra – Međunarodnog dana tolerancije. Taj dan podsjeća nas na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas. Dan koji nas usmjerava na tolerantnost prema drugima.

Generalna Skupština Ujedinjenih naroda je 1996. godine pozvala zemlje članice da ustanove Dan tolerancije u sladu s Deklaracijom o principima tolerancije koja je potpisana od članica 16.novembra 1995. godine. Samim tim u duhu sedmice tolerancije učesnici su ukazali na važnost istog.

Njihov zadatak je bio da u toku polovine mjeseca oktobra i polovine mjeseca novembra obrade spomenik iz svog grada koji vezuju uz toleranciju te njihove zamisli predstave u obliku naučno istraživačkog rada i prezentacije. Učesnici su bili studenti četiri Univerziteta sa teritorije Bosne i Hercegovine.

Sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu prisutni su imali priliku slušati prezentaciju Akademije likovnih umjetnosti iz Trebinja o Spomeniku palim borcima i braniocima Trebinja u borbi protiv fašizma. Sa Univerziteta u Sarajevu učesnici su bili sa smjerova: Historija, Historija umjetnosti, Konzervacija te Arhitektonski fakultet. U dvije grupe su predstavili su spomenike: Figura na stolici ( kolokvijalno Teta razapeta ) i spomenik Multikulturalnog čovjeka ispred Ekonomskog fakulteta.

Učesnici sa Univerziteta "Džemal Bijedić" odsijek za Historiju predstavili su "Gimnaziju Mostar ", a za kraj su učesnici sa Univerziteta u Zenici, Politehničkog fakulteta prezentovali Sinagogu iz svog grada.

Podršku projektu pružili su i Centar za razvoj omladinskog aktivizma (CROA), Odisej, Vijeće mladih Općine Novo Sarajevo, Vijeće mladih Općine Novi grad, Crveni Križ NOVO SARAJEVO, Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine, Crveni križ Općine Ilijaš, Youth Advisory Group (YAG) te mnogim drugi.

"Svi zajedno smo zaključili kako je tolerancija nešto što mi zajedno gradimo i da je krucijalno za nas kao mlade ove države bez obzira iz kojeg grada dolazimo da se držimo zajedno. To je jedini način da gradimo bolju domovinu za sve nas“, izjavila je koordinatorica projekta Naida Mehanović.