Odana počast
281

U Sarajevu obilježena godišnjica smaknuća 55 ilegalaca

FENA
(Foto: H. M./Klix.ba)
Na spomen-obilježju ispred Filozofskog fakulteta (nekad Aleja kestena) u Sarajevu odana je danas počast i položeno cvijeće u znak sjećanja na ilegalce, koji su smaknuti u noći 27./28. marta 1945. godine.

Odlukom ustaškog prijekog suda, po naređenju ustaškog pukovnika Maksa Luburića te noći (pred samo oslobođenje Sarajeva) obješeno je 55 antifašista - građana Sarajeva. Radi se o ilegalcima antifašističkog pokreta, pripadnicima pokreta otpora i članovima građanskog otpora.

Član Upravnog odbora UABNOR Centar Ago Prljača podsjetio je danas da je glavni cilj vješanja bio zastrašivanje građana Sarajeva i uništenje otpora partizana koji su se borili za svoj grad, državu, porodice i antifašističke civilizacijske vrijednosti.

"Cilj je bio likvidacija pokreta otpora da bi se omogućilo povlačenje njemačkih jedinica prema Hrvatskoj i Sloveniji. U akciji čišćenja izmasakrirano je i ubijeno oko 800 građana - patriota u tzv. Berkovića vili (kasnije nazvanoj Luburića vila), dok su obješeni na ovom mjestu (njih 55) većinom već bili mrtvi od mučenja i terora ustaške policije", kazao je.

Na mjestu zločina podignut je spomenik, kao znak sjećanja na ubijene odnosno obješene građane Sarajeva i kao opomena budućim generacijama, bez obzira na njihovo vjersko i nacionalno uvjerenje.

Anton Marošević sjeća se priče svoje pokojne majke koja je vidjela tu strašnu scenu. To je na nju, kaže, ostavilo snažan utisak.

"Bila je mlada, teško je to podnijela. Ipak, često je to spominjala i pričala o tome", kaže on.

Na obilježavanje te tužne godišnjice došao je da oda počast nastradalima te martovske noći, ali i ostalim žrtvama Drugog svjetskog rata kako i rata u BiH.

Dragica Rojnik odala je danas počast Rojnik Slavku (stric njenog pokojnog muža), ali i ostalima koji su stradali na tom mjestu prije 73 godine. Narušenog je zdravlja, nije joj lako govoriti o tome, a u njenim očima vide se suze.

Spomenik ubijenima u obliku kocke podigli su Općinsko vijeće Centar i Gradsko vijeće te UABNOR općine Centar, koji je i organizirao godišnjicu obilježavanja. Današnjem događaju prisustvovao i predsjednik UABNOR BiH Bakir Nakaš te učenici Gimnazije Obala.