BiH
0

U Sarajevu obilježena godišnjica potpisivanja Rimskih ugovora

FENA
Prije 50 godina, 25. marta 1957. godine, šest zemalja osnivača: Belgija, Francuska, Njemačka, Italija, Luksemburg i Nizozemska stvorile su Evropsku ekonomsku zajednicu koja je postala kamen temeljac današnje Evropske unije.

Tim povodom večeras je u organizaciji ambasade Njemačke u BiH, zemlje koja predsjedava Evropskom unijom, u Narodnom pozorištu upriličena svečnost povodom 50. godišnjice potpisivanja Rimskih ugovora.

Ambasador Njemačke u BiH Michael Schmunk u svom obraćanju istaknuo je da je EU tokom 50 godina postojanja dokazala da kulturna raznolikost i razni interesi nisu prepreka, nego bogatstvo ove zajednice. Kakao je istakao, EU je najimpresivnije djelo mira na planeti Zemlji.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini i njenom pristupanju Evropskoj uniji ambasador Schmunk je istakao da je BiH naporno radila na ispunjenju uslova za prvi veliki korak na putu ka Evropskoj uniji- zaključivanju Sporazuma o stabilnosti i pridruživanju, što je glavni ključ za EU.

Ipak Bosna i Hercegovina i pored jake podške međunarodne zajednice još nije došla do tog ključa - jer još nije postignut dogovor o načinu uspostave nezavisne policije u evropskom stilu.

"Integracija u EU, u euroatlantsko partnerstvo je bitan proces koji zahtijeva korjenite društvene promjene. U BiH se pokazalo da je to osobito trnovit i bolan proces s obzirom na nedavnu prošlost vaše zemlje. Čini mi se da se čak i nakon 11 godina izgradnje mira, izgradnje države i nacije u Bosni i Hercegovini, nedostatak pomirenja i izmirenja pokaza kao glavna prepreka reformama i modernizaciji", rekao je između ostalog ambasador Njemačke u BiH.

Stoga, članice EU apeliraju na političke lidere BiH da budu dosljedni svojoj odgovornosti da smanje nepovjerenje i dovedu do pomirenja, jer prvi korak zajedničke budućnosti je pružiti ruku pomirenja, naglasio je ambasador Schmunk, dodajući da će BiH postići uspjeh kada svi počnu ozbiljno i iskreno da rade zajedno.

Kada je riječ o, kako je Schmunk nazvao "evropskoj porodici" ona će nastaviti da pruža pomoć BiH kada je u pitanju usklađivanje sa uslovima procesa pridruživanja i članstva.

U ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine obratio se predsjedavajući Nebojša Radmanović.

Predsjavajući Radmanović je istakao da je na današnji dan ideja o ujedinjenoj Evropi postala stvarnost. Kada je riječ o značaju EU on je istakao da je riječ o značajnoj političkoj tvorevini nastaloj kaka bi eventualne sukobe spriječila dijalogom i to je njena najveća tekovina.

Kako je Radmanović naglasio EU njeguje dijalog, otvorenost, razumjevanje razlika. I za nas u Bosni i Hercegovini važno je da preispitamo svoje pozicije ka putu u EU.

"BiH kulturološki, geografski, historijski pripada Evropi. Nemamo pravo propustiti šanse koje nam se nude. Poslije svega što je Bosna i Hercegovina preživjela članstvo u EU bi bilo pravedna nagrada", rekao je Radmanović.

On je takođe istakao da u BiH treba težiti priznavanju kulturnih tradicija, ravnopravnosti, dijalogu, da treba istrajati na zacrtanim ciljevima a to su: ustavne promjene, privođenje svih optuženih za ratne zločine...

"Taj put treba biti dvosmjeran-moramo odvesti BiH u Evropu i Evropu dovestii u BiH. U ovakvoj Evropi ima mjesta i za BiH, zavisno od toga koliko budemo radili na tome", rijči su predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Praznično slavlje upotpunjeno je izvedbom predstave "Kabare" Hasije Borić, te učešćem vojnog orkestra Njemačke vojske, kao i prigodnim programom učenika srednjih i osnovnih škola.