Kasarna Rajlovac
1.3k

U Sarajevu obilježena godišnjica Oružanih snaga: BiH je uvijek njegovala odbranu kao nužnu

Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Obilježavanje 13. godišnjice Oružanih snaga BiH upriličeno je u kasarni Rajlovac, a član Predsjedništva BiH Željko Komšić je tom prilikom poručio da je Bosna i Hercegovina ponosna zemlja koja je kroz svoju hiljadugodišnju tradiciju njegovala odbranu kao nužnu zbog svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

"Zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta zadatak je svih zemalja gdje oružane snage imaju svoju važnu ulogu. Svi građani Bosne i Hercegovine s pravom računaju na Oružane snage BiH formirane s nimalo jednostavnim zadatkom, ali jasnom i odlučnom namjerom", kazao je Komšić.

Naveo je da su OSBiH iskazale spremnost za akcije i aktivnosti kada naše građane pogode elementarne nepogode.

"Želimo odati priznanje pripadnicima OS BiH za učešće u mirovnim misijama. Primljeno je 600 novih mladih vojnika u nadi da ćemo ostvariti bolje uslove za njihov rad", istakao je Komšić.

Poručio je kako je za članstvo u NATO-u potrebno ispuniti pet uvjeta iz MAP programa.

"Još uvijek nam nedostaje ispunjavanje petog uvjeta, knjiženja perspektivne vojne imovine. Siguran sam da ovaj važan zadatak privodimo kraju. Nastavak knjiženja vojne imovine i ispunjavanje uvjeta za MAP moraju biti u vrhu prioriteta, kao i povećanje budžeta OS BiH", rekao je on.

Napomenuo je da OS BiH nisu samo podrška miru i stabilnosti, nego i podrška miru u svijetu, što dokazuje učešće u mirovnim misijama.

"Stajat ćemo rame uz rame s onima s kojima želimo dijeliti budućnost. Imajući u vidu okolnosti u kojima djeluju i žive pripadnici Oružanih snaga, moram reći da sam ponosan na vas. Želim vam sretan dan i godišnjicu", zaključio je Komšić.

Generalpukovnik Senad Mašović je poručio da su Oružane snage BiH stekle reputaciju uspješnog dijela Bosne i Hercegovine na koji se građani mogu osloniti.

"Predanim radom, zalaganjem svakog pripadnika smo ostvarili napredak u izgradnji operativnih sposobnosti, implementaciji NATO standarda, deminiranju, procesu obuke i drugih aktivnosti", kazao je Mašović.

Dodao je da su prepoznati kao odgovoran i pouzdan partner na međunarodnim misijama, što u okviru EU, što u okviru NATO-a.

"Pripadnici Oružanih snaga su, prema ocjenama mnogih, istinski ambasadori svoje zemlje. Oni u teškim uslovima to dokazuju svojim profesionalizmom", rekao je Mašović.

Istakao je kako je 200 pripadnika Oružanih snaga učestvovalo na 11 vojnih vježbi u regiji i šire i nekoliko međunarodnih takmičenja gdje su ostvarili zapažene rezultate.

"Svakim danom nastojimo uspostaviti bolju saradnju s drugim sigurnosnim agencijama Bosne i Hercegovine i s građanima. To dokazujemo aktivnostima na deminiranju, pružanju pomoći u slučaju nepogoda i pružanju pomoći za ogroman broj manifestaciju u BiH", istakao je on.

Dodao je da do sljedeće godine treba da ostvare zacrtani cilj u uspostavljanju stabilnog upravljanja municijom i minsko-eksplozivnim sredstvima.

"Sve prethodno daje nam za pravo da tvrdimo da su OS BiH dio svih naroda i svih građana i da će one uvijek biti na raspolaganju svima, bez obzira na to o kojoj situaciji se radilo", kazao je Mašović.

Naveo je da je proces obnavljanja personala kontinuiran proces koji će biti nastavljen i u narednom periodu.

"OSBiH posjeduju izgrađen ljudski potencijal odlikovan profesionalizmom, ali je za uspješno izvršenje zadataka potrebno imati visokosofisticiranu i modernu opremu", rekao je Mašović, dodavši kako je realizacija projekata nemoguća bez povećanja budžeta.

"Nadam se povećanju budžeta", zaključio je Mašović.