|

U Sarajevu obilježena godišnjica Oružanih snaga: BiH je uvijek njegovala odbranu kao nužnu

U Sarajevu obilježena godišnjica Oružanih snaga: BiH je uvijek njegovala odbranu kao nužnu
1.343
Klix.ba
30.11.2018. u 11:00
142
komentara
1,3k

dijeljenja
1/26 Foto: I.Š./Klix.ba
2/26 Foto: M.O./Klix.ba
3/26 Foto: I.Š./Klix.ba
4/26 Foto: I.Š./Klix.ba
5/26 Foto: I.Š./Klix.ba
6/26 Foto: I.Š./Klix.ba
7/26 Foto: I.Š./Klix.ba
8/26 Foto: I.Š./Klix.ba
9/26 Foto: I.Š./Klix.ba
10/26 Foto: I.Š./Klix.ba
11/26 Foto: I.Š./Klix.ba
12/26 Foto: I.Š./Klix.ba
13/26 Foto: I.Š./Klix.ba
14/26 Foto: I.Š./Klix.ba
15/26 Foto: I.Š./Klix.ba
16/26 Foto: I.Š./Klix.ba
17/26 Foto: I.Š./Klix.ba
18/26 Foto: I.Š./Klix.ba
19/26 Foto: I.Š./Klix.ba
20/26 Foto: M.O./Klix.ba
21/26 Foto: M.O./Klix.ba
22/26 Foto: M.O./Klix.ba
23/26 Foto: M.O./Klix.ba
24/26 Foto: M.O./Klix.ba
25/26 Foto: M.O./Klix.ba
26/26 Foto: M.O./Klix.ba
Obilježavanje 13. godišnjice Oružanih snaga BiH upriličeno je u kasarni Rajlovac, a član Predsjedništva BiH Željko Komšić je tom prilikom poručio da je Bosna i Hercegovina ponosna zemlja koja je kroz svoju hiljadugodišnju tradiciju njegovala odbranu kao nužnu zbog svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.
"Zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta zadatak je svih zemalja gdje oružane snage imaju svoju važnu ulogu. Svi građani Bosne i Hercegovine s pravom računaju na Oružane snage BiH formirane s nimalo jednostavnim zadatkom, ali jasnom i odlučnom namjerom", kazao je Komšić.

Naveo je da su OSBiH iskazale spremnost za akcije i aktivnosti kada naše građane pogode elementarne nepogode.

"Želimo odati priznanje pripadnicima OS BiH za učešće u mirovnim misijama. Primljeno je 600 novih mladih vojnika u nadi da ćemo ostvariti bolje uslove za njihov rad", istakao je Komšić.

Poručio je kako je za članstvo u NATO-u potrebno ispuniti pet uvjeta iz MAP programa.

"Još uvijek nam nedostaje ispunjavanje petog uvjeta, knjiženja perspektivne vojne imovine. Siguran sam da ovaj važan zadatak privodimo kraju. Nastavak knjiženja vojne imovine i ispunjavanje uvjeta za MAP moraju biti u vrhu prioriteta, kao i povećanje budžeta OS BiH", rekao je on.

Napomenuo je da OS BiH nisu samo podrška miru i stabilnosti, nego i podrška miru u svijetu, što dokazuje učešće u mirovnim misijama.

"Stajat ćemo rame uz rame s onima s kojima želimo dijeliti budućnost. Imajući u vidu okolnosti u kojima djeluju i žive pripadnici Oružanih snaga, moram reći da sam ponosan na vas. Želim vam sretan dan i godišnjicu", zaključio je Komšić.

Generalpukovnik Senad Mašović je poručio da su Oružane snage BiH stekle reputaciju uspješnog dijela Bosne i Hercegovine na koji se građani mogu osloniti.

"Predanim radom, zalaganjem svakog pripadnika smo ostvarili napredak u izgradnji operativnih sposobnosti, implementaciji NATO standarda, deminiranju, procesu obuke i drugih aktivnosti", kazao je Mašović.

Dodao je da su prepoznati kao odgovoran i pouzdan partner na međunarodnim misijama, što u okviru EU, što u okviru NATO-a.

"Pripadnici Oružanih snaga su, prema ocjenama mnogih, istinski ambasadori svoje zemlje. Oni u teškim uslovima to dokazuju svojim profesionalizmom", rekao je Mašović.

Istakao je kako je 200 pripadnika Oružanih snaga učestvovalo na 11 vojnih vježbi u regiji i šire i nekoliko međunarodnih takmičenja gdje su ostvarili zapažene rezultate.

"Svakim danom nastojimo uspostaviti bolju saradnju s drugim sigurnosnim agencijama Bosne i Hercegovine i s građanima. To dokazujemo aktivnostima na deminiranju, pružanju pomoći u slučaju nepogoda i pružanju pomoći za ogroman broj manifestaciju u BiH", istakao je on.

Dodao je da do sljedeće godine treba da ostvare zacrtani cilj u uspostavljanju stabilnog upravljanja municijom i minsko-eksplozivnim sredstvima.

"Sve prethodno daje nam za pravo da tvrdimo da su OS BiH dio svih naroda i svih građana i da će one uvijek biti na raspolaganju svima, bez obzira na to o kojoj situaciji se radilo", kazao je Mašović.

Naveo je da je proces obnavljanja personala kontinuiran proces koji će biti nastavljen i u narednom periodu.

"OSBiH posjeduju izgrađen ljudski potencijal odlikovan profesionalizmom, ali je za uspješno izvršenje zadataka potrebno imati visokosofisticiranu i modernu opremu", rekao je Mašović, dodavši kako je realizacija projekata nemoguća bez povećanja budžeta.

"Nadam se povećanju budžeta", zaključio je Mašović.
Prijavi grešku


Komentari (142)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...