BiH
0

U Sarajevu obilježena 90. godišnjica osnivanja Republike Turske

Anadolija
Povodom obilježavanja 90. godišnjice osnivanja Republike Turske, u Turskoj ambasadi u Sarajevu je upriličen prijem za brojne diplomate te goste iz Turske i Bosne i Hercegovine.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Brojne goste su u zgradi Ambasade Turske primili turski ambasador Ahmet Yildiz i vojni ataše pukovnik Isa Sancakli sa suprugama.

U svome obraćanju prisutnima, turski ambasador je kazao da je prije jedan vijek turski narod stajao pred opasnošću da drugi upravljaju njime.

"Ali, to sebi nije mogla dozvoliti zemlja koja ima tradiciju države staru dvije hiljade godina. Mustafa Kemal Ataturk je tada najbolje opisao mentalitet turskog naroda - ili nezavisnost, ili smrt. Ataturk je prvo pobijedio u Domovinskom ratu i tako pomogao da Turska ima jednak status kao i sve države u svijetu. Također je turskom narodu ostavio poruku: 'Mir u domovini, mir u svijetu'", rekao je Yildiz.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Istakao je da Turska ima ulogu graditelja mostova između Istoku i Zapada i da doprinosi izgradnji mira među narodima.

"Turska je najbolji primjer mosta između modernog Zapada i Istoka koji je u fazi razvoja. Danas je otvoren i jedan od najvažnijih projekata u svijetu koji spaja Istok i Zapad", rekao je Yildiz.

Također je kazao da Turska na svoju 100. godišnjicu želi da uđe među deset najvećih svjetskih ekonomija i da dostigne najviše demokratske standarde i vrijednosti.

Na kraju je istakao da će Turska podržavati Bosnu i Hercegovinu i u budućnosti.

Turski ambasador u BiH Ahmet Yildiz (Foto: Anadolija)
Turski ambasador u BiH Ahmet Yildiz (Foto: Anadolija)

Na prijemu kod ambasadora su prisustvovali brojni gosti među kojima se nalazio i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, načelnik zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, general-pukovnik Ante Jeleč, Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, zvaničnici Oružanih snaga BiH, oficiri turske vojne misije u BiH, brojne diplomate, privrednici i gosti iz Turske i BiH.