{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Yildiz u posjeti Bihaću: Turska budućnost BiH vidi u EU i NATO okvirima

A
11.12.2013. u 13:45
0
4
Yildiz u posjeti Bihaću: Turska budućnost BiH vidi u EU i NATO okvirima
0
Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Ahmet Yildiz, poručio je danas da njegova zemlja vidi budućnost BiH u EU i NATO okvirima. On je tokom današnje posjete Općini Bihać, podsjetio da se u toj općini nalazi u okviru projekta koji organizuju zajedno sa Evropskim pokretom u Bosni i Hercegovini
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


Yildiz je napomenuo da su u okviru današnje, ali i sutrašnje posjete predviđeni susreti sa općinskim dužnosnicima i privrednicima, no kako je rekao, uoči posjete općinama, razgovarao je i sa kantonalnim zvaničnicima.

Polazeći od činjenice da je budućnost Bosne i Hercegovine u rukama njenih građana, kako je rekao Yildiz, njegova zemlja budućnost prijateljske BiH vidi u okviru Evropske unije (EU) i NATO-a.

Ambasador je naglasio potrebu da se cijela BiH pripremi za integrativne procese, te dodao kako njegova zemlja čini sve u njenoj moći kako bi pomogla Bosni i Hercegovini u njenim eurointegracijskim procesima.

„Ovaj grad, ovaj kanton igrao je jednu od ključnih uloga u borbi za nezavisnost zemlje, a sigurno će imati vrlo važnu ulogu i u miru i u Evropskoj uniji (EU). Unsko-sanski kanton će biti jedan od kantona koji će možda i najviše osjetiti pozitivne efekte ulaska u EU“, rekao je Yildiz.

On se osvrnuo i na proces eurointegracija Bosne i Hercegovine u EU i NATO.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


"Kao ambasador u ovoj zemlji vidim da postoje oni koji namjerno opstruišu EU i NATO integracije, te oni koji u tom smislu osjećaju opravdanu zbrinutost. Sa prvima se treba boriti, a drugima treba pružiti pomoć. Ovaj kanton je u drugoj grupi i treba mu opružiti podršku. Mi s jedne strane sa našim sagovornicima u EU i NATO podržavamo BiH, dok su druge strane usmjeravajući turske institucije i privrednike nastojimo tu podršku još više osnažiti", pojasnio je turski ambasador.

Turski ambasador u Bosni i Hercegovini Ahmet Yildiz, predsjednik Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Predrag Praštalo, te ostali članovi delegacije koja u naredna dva dana boravi u posjeti općinama Unsko-sanskog kantona, razgovarali su danas u Bihaću sa općinskim načelnikom Emdžadom Galijševićem.

U organizaciji Ambasade Republike Turske i Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini, a u okviru realizacije projekta "Bosna i Hercegovina - Turska, mostovi kultura, religija i civilizacija u kontekstu EU integracija kroz promociju ekonomske saradnje", upriličena je posjeta Općini Bihać.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: