Svečani prijem
18

U Sarajevu obilježen Nacionalni praznik Francuske uz žaljenje što nije formirana vlast u BIH

FENA
(Foto: FENA)
Francuski ambasador u BiH Guillaume Rousson večeras je u Sarajevu upriličio svečani prijem povodom Nacionalnog praznika Francuske.

Brojnim domaćim i stranim zvaničnicima ukazao je na francusku strategiju za Balkan, koja je izrađena u aprilu i koja daje posebne prijedloge za nekoliko važnih oblasti u zemljama ovog područja poput sigurnosti, odbrane i pravosuđa.

U oblasti pravosuđa naveo je program EU4Justice koji vodi Francuska od početka godine u okviru programa IPA.

"U ovom trenutku se jedna međunarodna ekipa iz odjela za međunarodnu saradnju nalazi u BiH uz podršku drugih zemalja Evropske unije. Radi se o evropskom programu jačanja sudstva u BiH koji se finansira iz IPA-e", potvrdio je Rousson.

U oblasti sigurnosti najistaknutija saradnja, koju podržavaju brojni partneri, jeste i bit, po njegovim riječima, u borbi protiv krijumčarenja lakog naoružanja i oružja malog kalibra.

Govoreći o Evropskoj uniji podvukao je da je poznato mišljenje Komisije, te da je Mapa puta jasna i zahtjevna.

"U tom smislu je od posebne važnosti djelovanje BiH u narednim mjesecima. U očima zemalja članica to djelovanje odražavat će stvarni stepen angažmana domaćih vlasti na svim nivoima na putu približavanja Evropskoj uniji. Zato možemo samo žaliti što u ovom ključnom trenutku nova vlast na nivou Federacije i države još nije u potpunosti konstituisana", izjavio je Rousson.

Ukazao je i na uspjeh prvog Pariškog foruma o miru od 11. novembra prošle godine.

"Ta inicijativa s ciljem jačanja međunarodne saradnje okupila je 6.000 učesnika od kojih 65 šefova država i vlada, među kojima je bio i gospodin Bakir Izetbegović u ime BiH i 700 novinara. Drugo izdanje bit će u novembru što obećava veliki međunaordni skup", kaže Rousson.

Istakao je da će Francuska ojačati svoje političke odnose sa regijom u nekoliko oblasti.

"Aktivnosti Francuske agencije za razvoj. Jedan sporazum je već potpisan sa Srbijom, a drugi je predložen Bosni i Hercegovini", poručio je francuski ambasador u BiH na obilježavanju Nacionalnog praznika Francuske, koji se slavi 14. jula.