{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu obilježen Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa

F
14.10.2013. u 15:09
0
5
U Sarajevu obilježen Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa
0
"Smanjenje rizika od katastrofa i sigurnost djece", naziv je projekta koji je u povodu obilježavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa uspješno realiziran u BiH, u organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH i u saradnji UNICEF-om BiH.


Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa obilježava se svake godine 13. oktobra, na temelju rezolucije Generalne skupštine UN-a iz 2009. godine, a posvećen je borbi za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa, odnosno pojava koje nastaju djelovanjem prirodnih sila, rečeno je danas na pres-konferenciji u Sarajevu.

Na značaj jačanja svijesti na tom planu, kao i kapaciteta za odgovor na eventualne katastrofe ukazala je predstavnica UNICEF-a u BiH Florence Bauer, istaknuvši da je veoma važno da građani, a posebno najmlađi, znaju kako trebaju reagirati u slučaju požara, zemljotresa ili bilo koje druge vanredne situacije.

Podsjetila je da procjene govore o tome da je broj katastrofa na globalnom nivou u porastu, te da je od 2000. godine oko 2,7 milijardi ljudi pogođeno nekim vidom katastrofe, a da djeca, nažalost, čine oko polovine ukupnih ljudskih žrtava.

Stoga, Bauer potcrtava značaj programa koje provode UN-ove agencije - UNICEF i UNDP, a koje su fokusirane na obrazovni sistem i jačanje svijesti o preventivnom i drugim oblicima djelovanja kod djece, uključujući i djecu s poteškoćama u razvoju i marginalizirane grupe.

"Jedna od planiranih aktivnosti jeste i uključenje smanjenja rizika od katastrofa u nastavne planove i programe", najavila je predstavnica UNICEF-a u BiH.

Obraćajući se istim povodom, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić naglasio je važnost razvoja kulture samopomoći i solidarnosti sa svima koji su ugroženi opasnostima od katastrofa, posebno se fokusirajući na značaj obrazovnog sistema na tom planu, ali i medija, nevladinih i drugih organizacija koji, također, imaju odgovarajuću ulogu u razvoju svijesti putem preventivnih programa obuke i edukacije."Važan segment u pogledu smanjenja rizika od katastrofa je organiziranje efikasnog sistema zaštite i spašavanja, uključujući jačanje mjera prevencije, izgradnju kapaciteta i opremanje struktura zaštite i spašavanja, procjenu rizika, planiranje, obučavanje i izvođenje vježbi radi provjere stepena spremnosti djelovanja u slučaju katastrofa", kazao je Radončić.

Dodao je da se na tom planu, uprkos poteškoćama, čine napori kako BiH ne bi zaostala za državama u regionu, te iskazao zahvalnost UNICEF-u za saradnju, uz očekivanje da će to partnerstvo biti nastavljeno.

Predstavljeni su i rezultati projekta Smanjenje rizika od katastrofa i sigurnost djece, uz slogan "Spreman, spašen" koji je provodilo Ministarstvo sigurnosti BiH u saradnji s UNICEF-om BiH, Općinom Tuzla i gradom Bijeljina.

Prvi put su predstavljeni dječiji i porodični priručnici koji su izrađeni s namjerom da na jednostavan i pristupačan način pruže osnovna uputstva za ponašanje stanovništva u slučaju prirodnih ili drugih nesreća.

Prikazan je i viralni video “Neće mene” te predstavljena dječija igrica “Zemlja rizika” koja ima za cilj da najmlađe na zabavan način informiše o nesrećama i nauči kako da se zaštite u slučaju prirodnih ili drugih katastrofa.

Na ovaj način, svečano su okončane završne aktivnosti vezane za implementaciju projekta Smanjenje rizika od katastrofa i sigurnost djece, koji je pokrenut radi jačanja svijesti javnosti o katastrofama i načinima djelovanja na tom planu.

Implementacija projekta rezultirala je unapređenjem saradnje između sektora zdravstva, obrazovanja, socijalne i civilne zaštite, te je ostvarena vrlo uspješna saradnja s izabranim školama i to obukom nastavnika i djece o prirodnim i drugim katastrofama.

Projekt je finansirao USAID/OFDA (Ured za pomoć stranim državama u slučaju katastrofa).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: