{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu obilježen Međunarodni dan sjećanja na preminule od AIDS-a

Klix.ba
18.5.2015. u 15:43
13
1
U Sarajevu obilježen Međunarodni dan sjećanja na preminule od AIDS-a
13
U Sarajevu obilježen Međunarodni dan sjećanja na preminule od AIDS-a
Asocijacija za podršku oboljelima od HIV-a (APOHA) u partnerstvu sa Asocijacijom XY je u nedjelju, 17. maja 2015., na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu obilježila Candlelight Day, odnosno Međunarodni dan sjećanja na preminule od AIDS-a.
Obilježavanju su prisustvovale na desetine volontera Asocijacije XY i APOHA-e, koji su kroz simolično paljenje lampinjona i šetnju duž Vilsonovog šetališta, te dijeljenje promotivno-edukativnog materijala javnosti skrenli pažnju na ovogodišnji slogan "Podržimo budućnost".

Međunarodni dan sjećanja na preminule od AIDS-a, kao i Asocijacija XY i APOHA su posvećeni prevenciji širenja HIV-a kroz podizanje svijesti, zagovaranje za unaprjeđenje postojećih politika i strategija odbrane od HIV-a na svim nivoima.

Ovogodišnji fokus stavljen je na činjenicu da se najvažniji program podrške prevenciji, dijagnostici i liječenju osoba oboljelih od AIDS-a, podržan sredstvima Globalnog fonda formiranog u Bosni i Hercegovini 2004, godine okončava upravo ove godine. Obje organizacije obilježavanjem ovog datuma žele skrenuti pažnju na činjenicu da borba protiv HIV/AIDS-a ne prestaje sa 2015,. te da novi programi prevencije, dijagonostike i liječenja moraju biti primaran zadatak vlada i svih drugih relevantnih faktora u BiH.

Obilježavanje ovog datuma započeto je još 1983. godine, a sam dan sjećanja se obilježava svake treće nedjelje u mjesecu maju. BiH će i ove godine, zajedno sa više od stotinu drugih država širom svijeta, kroz aktivnosti Asocijacije XY, APOHA-e odati počast preminulima od AIDS-a, te kroz iste pokušati potaknuti svijest javnosti o prisustvu virusa HIV-a. Kroz programe Globalnog fonda APOHA i Asocijacija XY svakodnevno rade na edukaciji i prevenciji te borbi protiv stigmatizacije osoba koje žive sa HIV-om ili AIDS-om.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: