BiH
10

Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije u BiH

Klix.ba
"Ljubav je ljubav" i ona je simbol tolerancije i međusobnog razumijevanja. Ovo je poruka koja 15. i 16. maja duginim bojama uljepšava internet portale u Bosni i Hercegovini kao dio kampanje koju realizuje USAID, a povodom obilježavanja 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

Cilj USAID kampanje je podizanje svijesti o kršenju prava LGBT populacije, koja u Bosni i Hercegovini, zbog straha od javnog osuđivanja i fizičkog nasilja, često živi u anonimnosti.

Ljudska prava LGBT populacije i njihove slobode u Bosni i Hercegovini su ugrožene, a govor mržnje, nasilje i diskriminacija veoma često prati svakodnevni život LGBT osoba.

"Položaj LGBT osoba u BiH je jako nepovoljan ali ta situacija varira od grada do grada. LGBT osobe se svakodnevno suočavaju sa diskriminacijom i nasiljem. Članice i članovi banjalučkog udruženja kvir aktivista su se više puta susretale i sa verbalnim i fizičkim nasiljem", kazao je Jasenko Suljetović iz udruženja B.U.K.A iz Banje Luke.

Iz koalicije organizacija civilnog društva “Jednakost za sve” smatraju da poboljšanje zakonskog okvira i efikasnije sankcioniranje zločina i govora iz mržnje bi trebao biti prioritet djelovanja institucija u BiH.

"Smatramo da je ugroženo pravo na javno okupljanje LGBT osoba i još uvijek imamo slučajeve kada izostaju odlučne reakcije zvaničnih struktura na nasilje koje se dešava tokom javnih skupova LGBT organizacija. Drugi problem na koji već godinama ukazujemo je govor mržnje prema LGBT osobama koji vrlo često prethodi i direktno vodi ka nasilju", kazala je Ines Bamburać, direktorica programa "Jednakost za sve".

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT dan) obilježava se još od 2005. godine u više od 130 zemalja svijeta, a priznao ga je i Parlament Evropske unije.