{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu obilježen Međunarodni dan porodice

F
12.5.2012. u 13:15
0
1
U Sarajevu obilježen Međunarodni dan porodice
0
U Sarajevu obilježen Međunarodni dan porodice
Vilsonovo šetalište u Sarajevu
Nizom aktivnosti kojima se želi skrenuti pažnja društva na značaj porodice i teško stanje u kojem se nalaze porodice s djecom, kao i važnost odgoja i obrazovanja djece, danas je u Sarajevu obilježen Međunarodni dan porodice.
Međunarodni dan porodice u cijelom svijetu obilježava se 15. maja, ali su SOS Dječija sela BiH i Centar za obrazovne inicijative Step by Step koji je podržao Save the Children, danas organizrale obilježavanje ovog dana želeći da to bude pravi porodični dan.

U Vilsonovom šetalištu okupio se veliki broj porodica s djecom koje aktivno učestvuju u velikom broju kreativnih, edukativnih i zabavnih radionica, a organizirane su i igre bez granica.

Međunarodni dan porodice prilika je da se, glasnije nego inače, stavi fokus na njen značaj, na činjenicu da je svaka porodica posebna i jedinstvena, ali im je zajednička uzajamna briga i ljubav za sve njene članove.

Kako je Feni kazala Mersiha Kolčaković, u ime SOS Dječijih sela BiH, djeca ispisuju poruke o važnosti porodice i kače ih na veliko stablo, a od poruka će biti upriličena velika izložba na kojoj će se moći pročitati poruke koje su djeca pisala roditeljima i roditelji djeci.

Rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana porodice, donijela je Generalna skupština UN-a 20. septembra 1993. godine.

I na ovaj dan SOS Dječija sela podsjetila su na činjenicu da 56 posto od ukupnog broja siromašnih u BiH čine porodice s djecom. U porodicama koje se mogu svrstati u kategoriju najsiromašnijih živi 13 posto djece, dok 29 posto djece živi na liniji siromaštva.

Siromaštvo je najveći pojedinačni uzrok uskraćenosti u razvoju i obrazovanju kod djece. Dok je u 2011. godini zabilježen novi pad nataliteta i to za 5,64 posto, u siromaštvu živi oko 66 posto porodica s troje i više djece i 32 posto porodica s dvoje djece.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: